Руският държавен глава Владимир Путин заплаши, че положението от периода на Студената война е възможно да се възобнови, ако Вашингтон продължи да създава противоракетен щит в близост до руските граници.

Това свое изявление Путин направи в интервю за журналисти от страните Г-8.

Русия може отново да насочи ракетите си срещу военни цели в Европа, но руското правителство няма да бъде отговорно за последствията, защото САЩ са инициатори на разразяващия се конфликт, смята Путин.

Русия не е набелязала конкретни цели на територията на Европа, но е ясно, че ако САЩ продължат да разполагат ядрения си арсенал на европейска територия, ние ще отговорим адекватно, заяви руският президент.

Заради стъпките на американското правителство цялата световна сигурност е застрашена, добави руският държавен глава.

Нелогично е обяснението на американското правителство за действията му, каза още Путин.

Вашингтон оправдава разполагането на такъв щит със защита от ирански ракети, а такива ракети не съществуват, добави Путин. Иран няма ракета с обхват от 5 до 8  хил. км., тоест системата за противоракетна отбрана е насочена срещу нас- Русия.

Той отново подчерта, че е против разполагането на американски военни бази на територията на България и Румъния.

Искаме да бъдем чути и ясно разбрани-Русия не желае разразяване на конфликт с такива мащаби, но сме длъжни да отговорим на действията на американското правителство, добави руският държавен глава.

Припомняме, в края на миналия месец Русия проведе тестове на нова междуконтинентална балистична ракета.