Германия няма да приеме на своя територия президента на Йемен Али Абдула Салех за лечение, ако той не се откаже от правомощията си на държавен глава, съобщи агенция „Новости", с позоваване на независимия йеменски вестник  "Ахбар ал Яум".

Вестникът цитира изказване на германския вицепосланик в Йемен Мишел Ройс.

„Германия отказва да приеме йеменския президент докато не предаде правомощията си на държавен глава на своя заместник." - заявява дипломатът.

Салех беше ранен на 3 юли, когато неизвестни лица обстрелваха джамия, намираща се в съседство с президентския дворец в столицата Сана.

Държавният глава получи около 40% изгаряния  и белодробни усложнения. Оттогава той се лекува в  Саудитска Арабия, където му бяха направени 8 операции.

Мишел Ройс поставя като условие за лечението му в Германия и подписването  в най-близко време на т. нар. инициатива на страните от Персийския залив, предвиждаща поетапно възстановяване на стабилността в Йемен.

Според плана, Салех трябва да се оттегли до 30 дни след сформирането на правителство на националното единство, като делегира правомощията си на вицепрезидента. Същевременно опозицията се задължава да прекрати протестите.

Изявлението на Мишел Ройс беше направено при срещата му с един от най-авторитетните йеменски военачалници генерал Али Мохсен ал Ахмар.

Той беше сред първите представители на генералитета, които преминаха на страната на опозицията.

Масовите антиправителствени протести в Йемен, които започнаха в началото на февруари, станаха особено активни в средата на март. Оттогава силите за сигурност са убили няколкостотин демонстранти. Протестиращите настояват Салех да подаде оставка след 33-годишно управление.