Безспорно темата е много важна и изключително чувствителна, така че инициативата на „Атака" поставя въпрос, който трябва да попадне във вниманието на институциите, призна Янаки Стоилов по време на дебата в парламента по искането на Атака да се удължи до 2020-та забраната за продажба на земя.
Проблемът се дължи на сравнително ниската средна цена на земята у нас от страна и слабата покупателна способност на българските граждани от друга, добави той.

„При поставянето на такъв проблем обаче трябва да се намали дозата лицемерие", заяви Стоилов и настоя ясно да се каже какви са условията, в които е поставена България от юридическа гледна точка и на тази база да се търсят решения.

Така внесеният мораториум е неизпълним, защото той иска да възложи действия на правителството, които да доведат до предоговаряне на условията за присъединяване, което става чрез разговор с всички страни в ЕС, обясни Стоилов. По думите му на този етап това е неизпълнимо и вече има такива примери с други страни.

Той припомни, че условията на този мораториум не са договаряни от тройната коалиция, а преди нея - от кабинета на НДСВ, намеквайки, че това не е свършено добре, тъй като други страни членки са успели да включат към своите подобни забрани гъвкави възможности за тяхното удължаване.
Сред тях са средноевропейските страни като Полша и Чехия, които наистина са постигнали повече при преговорите и са имали по-голям срок, но и той изтича в края на тази година.
„Единствената страна, която опитва нещо едностранчиво е Унгария, като засега няма реакция от Европейската комисия", подчерта Янаки Стоилов и твърдо настоя, че действията на Виктор Орбан и унгарското правителство са изцяло едностранчиви и не знае как ще реагира съюзът на действията им.

Даже и българското правителство да изпълни това задължение, то най-вероятно няма да постигне нищо, посочи Стоилов по отношение на предложеното от „Атака" решение. Дори някак да бъдат убедени партньорите, което според Стоилов едва ли ще се случи, то ще стане, след като забраната вече е паднала. Възможно е в замяна тези държави да поискат да не се позволява на българи да участват в техния трудов пазар, добави той.

По отношение мораториума върху продажбата на българска земя на граждани извън Европейския съюз Стоилов бе категоричен, че такъв не е нужен, защото забрана върху това така или иначе действа. Това може да се случи по силата на международен договор, по който България е страна и минава само през ратификация в Народното събрание с гласовете на 2/3 от народните представители, обясни Стоилов.

Стоилов настоя, че страната ни има възможност чрез нашите закони да вкарат изисквания към договорите за продажба на земя, да се определят зони, където това е неприемливо, да се приемат изисквания за произхода на средствата и други.

Главният проблем е да не похабим българската земя и да бъдем сигурни, че това най-голямо наше богатство ще бъде управлявано по най-добрия начин и ще дава препитание на българските граждани", подчерта той, а малко по-късно обяви, че всички парламентарни сили могат спокойно да призоват своите избиратели да не продават земите си.