"Хизбула" (от арабски „Партия на бога") е шиитска проиранска партия в Ливан. Организацията има военнo и политическо крило. Сформирана е през 1982 година с ясната цел да се бори с израелската окупация в Южен Ливан.

Финансирана от Иран, организацията следва шиитската ислямистка идеология на Аятолах Рухолах Хомейни, лидер на Ислямската революция в Иран.

Ръководители на "Хизбула" често се позовават на Хомейни и се обявяват за антиционисти. Организацията цели създаването на ислямска провинция в Ливан на принципа на управление на правото, въпреки че това е осъществимо само след постигането на консенсус между ливанския народ.

Цивилното крило на "Хизбула" поддържа социални организации, болници, училища, сиропиталища, новинарски агенции, телевизии (Ал-Манар) и взема участие в ливанския парламент (от 1992 г.).

По оценки на американското правителство "Хизбула" получава от Иран финансова помощ от около 60-100 милиона долара годишно.

Според правителствата на САЩ и Израел "Хизбула" е терористична организация. Двете държави натискат ЕС да признае организацията за терористична, което би довело до спиране на финансовите средства от Европа за организацията.

САЩ вкарва организацията си в черния списък на Държавния департамент веднага след ударите от 11 септември.

Военното крило на организацията, разполагащо с тежко оръжие - танкове, артилерийски системи „Катюша", е поело отговорност за множество атентати, сред които се откроява и нападението над американското посолство в Бейрут през 1983 г.

Организацията се ръководи от Хасан Насрала.