ФБР работи по създаване на огромна компютърна база данни с физически характеристики, в рамките на усилията за по-точно идентифициране на престъпници и терористи.

Очаква се в следващите дни бюрото да обяви старта на проект за създаване на нова база с биометрични данни.
Договорът ще бъде за 10 години и ще възлиза на 1 милиард долара, съобщава телевизия СиЕнЕн.

Базата е важна за защита на границите, за предотвратяване на проникване на терористи, за защита на нашите граждани, на нашите деца, заяви ръководителят на биометричния департамент във ФБР Кимбърли дел Греко.

Не всички смятат обаче, че базата, в която ще влизат отпечатъците не само на пръстите, но и на цялата длан, а така също и информация за лицето, зениците, белезите, татуировките и други, ще бъде толкова полезна.

Това е началото на наблюдавано общество, където могат да ви следят навсякъде, по всяка време и всички ваши действия ще бъдат проследявани, записвани и класифицирани, смята Баре Щейнхарт, директор на проекта "Технология и свобода" в организацията "Американски граждански свободи".

ФБР вече има база с 55 милиона комплекти пръстови отпечатъци.
Основна идея на новата база е допълване на старата и възможност за сравняване на отпечатъците с други биопараметри за по-точно установяване на самоличността на потенциалните заподозрени.