На улицата идеалите са BMW-то или Мерцедес-ът, русата или черната Златка. После се питаме защо има едно или две провалени поколения.

С тези думи почетният президент на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев се обърна към представителите на Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа". След това д-р Тренчев ги призова да се борят, за да могат това нещо да го разберат тези, които взимат решенията. Знам защо е този напор в политиката, подчерта той и заяви, че 95% от политиците искат само да направят пари.

Да използваме това, че съм учител, призова столичният кмет
Още...

Тренчев не пропусна и статистиката, според която през 1989 година неграмотността е била 1,6%, а сега 16%. „Заслугата" за данните не била на учителите, а на правилата. По думите му, има демотивация и на хората. "Вие сте институция, вашата цел е да формирате едно поколение, което да ни наследи", обърна се към синдикатите той.

Според почетния президент на „Подкрепа" депутатите и министрите в МОН трябва да сменят алгоритъма. Трябвало да се работи с талантливите деца, а не всички под един знаменател.

Тренчев хвърли поглед и към по-глобалните проблеми. За съжаление текат процеси, върху които България няма влияние - прекалено сме малки, призна той.

Наложил се моделът „купувайте, вземайте кредити, купувайте", но се оказало, че не върви. Затова в момента имало над 200 трилиона долара в света в дългове и те нямат връщане. „Бедата е, че единственият начин да се заличат, е война - яко сбиване на много държави по света", прогнозира Тренчев.

Оспорва се еднополюсният модел и то го оспорват не такива „измекяри като Кадафи и Садам Хюсеин, а яки държави", които не мислели да дават заден ход. Тренчев изрази надежда да се разберат, защото ние, малките, със сигурност ще отнесем шутовете.

Това в Украйна не е добре, може да се разпространи. Случващото се в Македония пък хич - защото е на 70 км от нас", обезпокоен е той. Единственото, което според него може да звучи успокояващо, е, че поради факта, че сме много близо, ще се изпарим за 5 минути, а онези в Австралия и Америка щели се мъчат 5 месеца, прояви чувство за хумор в заключение Тренчев.