По първи изчисления щетите от вчерашните валежи в община Рудозем са за над 500 000 лева. Общината е най-засегната от дъждовете. Две детски градини в селата Елховец и Пловдивци са затворени заради наводнения. Разчистването на свлачища в общинската пътна мрежа продължава.

Няма село в общината, което да не е засегнато от проливните дъждове през изминалото денонощие, обясни кметът на общината Румен Пехливанов, цитиран от БНР. Той уточни, че ще са възникнали проблеми с преливане на реки, активизиране на свлачищни процеси и наводнение на сгради.

Децата са били изпратени по къщите си още в ранния следобед вчера. Учениците от населените места по поречието на река Елховска дори са били придвижени по-рано. Около 5 часа са били затворени пътища. Заради пропадане и срутване е затворен пътят за село Витина.

По думите на местния управник водостоците не са смогвали да поемат цялото количество вода, прелели са и са повлекли наноси. В резултат на това са затворили за около час пътя Елховец-Витина. Пътят в Елховец сериозно е подкопан. Румен Пехливанов посочи, че с тежка техника са успели да отпушат водостока, но в една от махалите имало много довлечени камъни и земна маса. Това запушило друг водосток. Водата е излязла по улицата и на места е достигала до 1 метър.