Има манипулативни обвинения за стореното по „Южен поток" от страна на правителството, което ръководих.

Това написа в профила си във „Фейсбук" бившият премиер на България Пламен Орешарски.

„Неблагоприятното развитие на „Южен поток" е загуба за Европа, региона и най-вече за България. Той бе важен геостратегически и икономически проект за нас и с основание доминират мнения на разочарование от неговото прекратяване.
Сред тези мнения се прокрадват и манипулативни обвинения за стореното от Правителството, което ръководих", отбелязва Орешарски.

Той защити позицията си с няколко разяснителни коментара.

Според него прави се опит да се внуши, че „непрозрачни действия на българските участници по време на краткия мандат на споменатото вече Правителство били причина за критики от ЕК".

„Позволявам си да припомня, че в официалното писмо на Европейската комисия от началото на юни тази година (начало на санкционна процедура) бяха визирани три спорни действия:
Определяне на „Южен поток България" за проектант, оператор и собственик на тръбопровода; Компетентност на България да сключи междуправителственото споразумение; Възложените от „Южен поток България" поръчки", пояснява Орешарски.

По думите му нито едно от тези действия не са предприети в периода на неговото управление (2013-2014 година).

Дори единствената проведена процедура по избор на изпълнител в края на 2013 и началото на 2014 година следва правилата на проведени такива в предходни години, т.е. ако тя е грешна, значи е следвана утвърдена вече грешна практика, а не е нов подход, сътворен от висшата администрация на това Правителство", смята той.

Орешарски признава, че в качеството си на министър-председател е спрял временно провеждането на „нови тръжни процедури и съответните стопански ръководители да се въздържат от сключването на нови договори до изясняване с Комисията на спорните тълкувания за визираните от нейни служители т.нар. нарушения". Но Орешарски защити взетото от него решение с това, че е в пълно съответствие с призива на ЕК, поместен в официални документи на Комисията.

В същото време експерти на Икомоническото министерство и на БЕХ проведоха срещи в Брюксел и изложиха аргументите на българската страна защо визираните от Комисията бележки не са издържани. Беше изпратен и официален отговор на писмото на ЕК, за да се стопира още на този етап санкционната процедура. Запознати със ситуацията бяха и партньорите от руска страна. В същото време не бяха спрени никакви други дейности по подготовката на изпълнението на проекта", продължава бившият министър-председател.

Според него през през втората половина на 2013 и първата половина на 2014 година действията по изграждането на „Южен поток" са били ускорени, като инкасираното изоставане е било преодоляно по признание и на руската страна.

„Развитието в последните няколко месеца завърши с разочароващ резултат. По моя оценка в резултат на много и комплексни по характер фактори, част от които бяха налице още от началото на тази година", заключи Орешарски.

Припомняме, руският президент Владимир Путин заяви на 1 декември по време на официална визита в Турция, че Москва спира "Южен поток" и започва изграждането на газопровод през Черно море до Турция. Вчера шефът на "Газпром" разкри, че България губи 3 милиарда евро инвестиции и приходи от транзита на 18 млрд. куб. метра руски газ годишно от спирането на „Южен поток".