Провъзгласените от проруските сепаратисти в Източна Украйна народни републики в Донецк и Луганск са започнали преговори за обединение, съобщава „РИА Новости”, позовавайки се на източник от временното правителство в Донецкия регион.

„Започната е инициативата по обединение. Ще приключим предварителните преговори и ръководствата ще решат. Към настоящия момент, в 10:00, тези преговори вече се водят”, е заявил източникът.

Още вчера за подобна възможност заговори съпредседателят на Донецката република Денис Пушилин. Той добави още, че след като обединението стане факт, новата „дуалистична република” ще потърси дипломатичен път за присъединяване към Руската федерация.

В неделя двете области проведоха референдуми за независимост, според резултатите от който населението им убедително желае независимост от централната власт в Киев. Допитването бе определено от всички международни наблюдатели като силно манипулирано и незаконно, а Киев обяви, че няма да се съобрази с резултатите от него и няма да допусне загуба на нови територии.

Според организаторите на референдума над 2,5 млн. души от близо 3 млн. имащи право на глас са взели участие в него, като съответно 89 и 96 на сто от бюлетините в Донецк и Луганск бяха в полза на отцепването в самостоятелни държавни единици.

Въпреки призива на руския президент Владимир Путин от миналата седмица да не се провежда подобен референдум, вчера Кремъл обяви, че приема резултатите от него. Въпреки това от пресслужбата на държавния глава заявиха, че „изборът на населението трябва да бъде приложен по цивилизован и ненасилствен начин”.