До стъпването в длъжност на 44-тия американски президент Барак Обама остава един ден.

Семейство Обама ще отседнат в специалната резиденция Блеър Хаус, където ще останат до отиването си в Белия дом.

Пътят напред ще е дълъг. Пътят към върха ще е стръмен. Възможно е да не стигнем там за година или дори за един мандат - но Америка - аз никога не съм се надявал повече, че ще стигнем там, каза Обама преди няколко месеца в речта на победата.

Въпреки неимоверно трудните задачи, които предстоят, заставам днес с надежда както никога досега, че Съединените американски щати ще докажат, че мечтата на основателите ще продължи да е жива, каза Обама по време на концерт, посветен на встъпването му в длъжност.

Американците вярват, че първият чернокож президент на Америка може да възстанови икономиката и са подготвени да му дадат години, за да се справи с проблемите, посочва проучване на New York Times/CBS News.

Изключително високи са очакванията за речта на Обама по време на церемонията му по встъпването му длъжност.

По-всяка вероятност това ще е най-гледането обръщение, предавано някога. Полагането на клетвата няма да е обикновена държавна церемония, коментират американските медии. Тя символизира най-голямото изпитание за политически лидер, чието красноречие беше съществен елемент в необикновения му път към Белия дом.