Финансовият министър на Гърция призна за възможни проблеми с одобрението от гръцкия парламент на новия спасителен план за Атина след срещата в сряда на лидерите на ЕС/Еврозоната.
На нея  се очаква окончателното приемане на всеобхватния план за справяне европейската криза, включително и втория гръцки спасителен пакет, припомня money.bg.

Венизелос обясни, че какъвто и да е планът за финансова спасителна помощ, за да бъде приет от парламента е необходимо квалифицирано мнозинство, а не само обикновено. Това ще изисква поне 180 гласа от 300-местния парламент на Гърция.

На този етап обаче управляващата социалистическа партия разполага с едва 153 места. За да получи необходимите най-малко 180 гласа при гласуването на втория спасителен пакет за Гърция, премиерът Папандреу ще се нуждае и от подкрепа от опозиционните партии в парламента, които засега не дават индикации за съдействие.

В такъв случай премиерът може би ще се опита да събере подкрепа за т.н. квалифицирано мнозинство с помощта на по-малките опозиционни партии, но дори в този случай броят може да не е достатъчен за набирането на нужните 180 гласа.

Това води до сериозен риск, ако управляващата социалистическа партия не успее да събере нужните гласове,  да последват предсрочни избори. Нещо от което Гърция, а и цялата Еврозоната въобще не се нуждае в настоящия тежък момент, коментират анализатори.