Сега е моментът за теглене на заем, защото световните финансови пазари са най-благоприятни. Това заяви в интервю за БНТ министърът на икономиката Божидар Лукарски, който защити необходимостта от теглене на нов дълг. Той обясни, че парите ще спомогнат за ратифициране на стари задължения и стимулиране на икономиката.

Има политическа химия между мен и министър Владислав Горанов, сподели Лукарски. Той призна, че един от проблемите е това, че не е бил достатъчно добре проведен дебатът, както и аргументите по отношение дали, кога и как трябва да се тегли този дълг. Но това било нещо, за което финансист номер 1 се бил извинил.

Божидар Лукарски е категоричен, че този дълг рефинансира едни огромни стари задължения, чийто падеж е тази година. Според него това не е било представено най-благоприятно пред коалиционните партньори. Министърът на икономиката сподели, че разбира тяхното възмущение. Той прогнозира, че при гласуването на дълга в парламента сигурно ще има спънки, но изрази надежда все пак партньорите да подкрепят дълга. Божидар Лукарски подчерта, че Горанов много джентълменски се е извинил.

„Наша грешка беше, че ние превърнахме един такъв полезен финансов инструмент в най-силното оръжие за опозицията срещу правителството от началото на управлението", призна още Лукарски.

Запитан какви са лостовете за борба със сивата икономика, министърът каза, че би могъл да отговори, само ако агенцията по приходите била към неговото министерство. По принцип основният лост е да накараме фирмите да влязат в т.нар. публичен сектор. Ние предлагаме да се вдигне прагът на ДДС. Още не сме фиксирали сумата, но 100 хил. евро , както е в ЕС е доста висока за България, каза Лукарски.

Министърът на икономиката подчерта още, че правителството е загрижено за Северозападния регион. Той има идея да бъде създадена държавна структура, която да работи за оживяване на региона. Било хубаво по възможност тази структура да е от служители от Северозапада.