Кризата в Украйна се използва от НАТО за създаване на нова Желязна завеса в Европа.
Това заяви в интервю за Life News постоянният представител на Русия в Алианса Александър Грушко, цитиран от руски медии.

Организацията, която беше създадена в годините на Студената война с определени цели, преди всичко за сдържане на Съветския съюз, сега се чувства много неудобно в условията на отсъствие на противник. Кризата в Украйна беше използвана, за да се върне НАТО към „корените си", каза дипломатът.

По думите му под лозунга за така наречената опасност от Изток САЩ „притискат съюзниците  си да увеличат разходите за военни цели".

Според него политическите игри по отношение на приемането на Украйна и Грузия в организацията крият опасни геополитически последствия за цяла Европа, дори могат да доведат до „колосално напрежение в международните отношения".

Ролята на НАТО в украинската криза е крайно деструктивна. НАТО не играе ролята на организация, която би помагала за разрешаването на проблема по мирен път. Тя създава илюзия, че всичко е позволено, а това е крайно опасен път, категоричен е Грушко.

В новата версия на морската доктрина на Русия се отбелязва, че плановете за придвижване на военна инфраструктура на НАТО към руската граница са неприемливи, а именно този пункт се явява определящ фактор в отношенията с Алианса.