Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят отношенията с Русия и наложените санкции заради Украйна на последната двудневна среща на върха на ЕС за тази година, която за първи път ще се ръководи от новоизбрания председател на Европейския съвет Доналд Туск, съобщава „Франс прес".

Лидерите също се очаква да подкрепят инвеститорския план от 315 милиарда евро, който беше разкрит от новия шеф на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Ситуацията с руската икономика ще заема преобладаващо място в ума на всички", каза европейски дипломат.

Русия се опитва енергично да предотврати крах на руската рубла, предизвикан от падането на цените на петрола и наложените от Брюксел и Вашингтон санкции. Днес рублата е на стабилна позиция спрямо последните дни. Тази сутрин един долар се разменя за 61 рубли, а едно евро - 75 рубли.

Няколко европейски източници заявиха, че Туск, който пое новия пост на 1 декември, ще организира разговори за приемане на „стратегия" за действията на ЕС към Москва. Не се очаква да бъдат приети нови санкции на срещата в Брюксел.

Не искаме да провокираме Путин твърде много", каза друг източник, а френски дипломатически представител поясни: „Трябва да се стремим към политическа работа".

Във вторник френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел проведоха конферентен разговор с президента на Русия Владимир Путин и украинския държавен глава Петро Порошенко. Те се съгласиха бързо да се сложи край боевете в Източна Украйна.

Още на масата за преговори ще бъде представен планът на Юнкер за възраждане на закъсалата европейска икономика. В навечерието на срещата Юнкер призова лидерите на ЕС да отворят портфейлите си и да отделят първоначален капитал през следващите месеци, за да се постави начало на инвеститорския план.

Германски правителствен източник каза, че не очаква скоро държавите да вземат решение за участие в плана.

„Това няма да бъде донорска конференция", добави френски източник, оставяйки отворена вратата на по-късен етап държавите да допринесат със средства.

Туск при поемането на поста каза, че иска промяна в стила на провеждането на срещите на върха. Заключенията ще бъдат по-кратки и ако дневният ред бъде обсъден още днес, срещата ще приключи тази вечер. Обикновено срещите продължават два дни.