Сирийският президент Башар Асад обяви, че чака „действия" от САЩ, след като вчера американският държавен секретар Джон Кери призна, че са нужни разговори с Дамаск за слагане край на конфликта в страната, съобщават „Франс прес" и Ройтерс.

Продължаваме да слушаме коментари и ще трябва да изчакаме за действия, и след това ще решим", каза Асад пред иранска телевизия.

Според него „декларации отвън не ни интересуват".

Асад изтъкна още, че всяка международна промяна в отношението във връзка със ситуацията в Сирия би била позитивна. Но според него другите държави трябва да спрат подкрепата за терористичните групировки в Сирия.

Вчера в интервю за CBS Кери не повтори стандартната американска риторика, че Асад е изгубил легитимност и трябва да напусне поста.

Трябва да преговаряме в края", каза Кери, запитан дали САЩ са готови да разговарят с Асад.

Държавният секретар добави, че САЩ и други страни, без да ги посочва, търсят начини за иницииране на дипломатически процес за прекратяване на конфликта в Сирия.

Франция от своя страна побърза да изрази позицията си, че Асад не може да бъде част от мирното решение за Сирия и че позицията на Париж остава непроменена.