Ранният октомврийски сняг и ниските температури създадоха критична ситуация на прохода Шипка.

Десетки са закъсалите автомобили, тръгнали с летни гуми през прохода, съобщава БГНЕС.

Основен проблем е закъсал автобус, пътуващ от Хасково за Русе. Близо час не може да мръдне и пречи на минаващите в неговата посока автомобили, които също буксуват, намалявайки скоростта.

Шофьорът на автобуса каза, че неколкократно е подавал сигнали на телефон 112, а от там са му отговорили, че се търси решение на проблема, уточняват още от БГНЕС.

В момента на прохода снежната покривка се опесъчава. Периодично в региона се извиват снежни вихрушки, които намаляват видимостта. Към 17 часа температурата в Габрово е около 2 градуса.

Минусовите температури донесоха и първия сняг и в столицата. Около 5 градуса са температурите в София, пътните настилки са мокри и хлъзгави.

В столицата през деня ще продължи да превалява сняг. Температурите ще се понижават.

Максималните температури ще са между 4° и 9°, в София около 5°.

Заради обилните валежи и бурен вятър жълт код е обявен в различни области от страната, съобщиха за от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Той е в сила в областите София, Перник, Монтана, Враца. Ловеч, Велико Търново и Габрово. Очаква се на тези места дъждът да премине в сняг.

Жълт код за вятър е обявен в Източна България, в областите Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали.

Всички автомобили, преминаващи през прохода Петрохан, трябва да са оборудвани със зимни гуми. МПС с летни гуми ще бъдат отклонявани през Враца. Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета.

Очаква се в следобедните часове вятърът да достигне средна скорост 10-15 метра в секунда до пориви от 20 метра в секунда. В Североизточна България - Силистра, Разград, Шумен и Търговище се очаква дъждът да премине в сняг.

Привечер и през нощта срещу понеделник вятърът в източните райони ще се усили още, по морското крайбрежие - до бурен, и там ще се създадат условия за значителни валежи.

Припомняме, вчера от Топлофикация София обявиха, че имат готовност да пуснат парното за софиянци. Това обаче ще стане ясно утре, когато дружеството разполага с официална по-дългосрочна прогноза за времето, защото въпреки студения уикенд  през следващите две седмици се очаква сериозно затопляне с температури близо до 20 градуса.

От столична община увериха, че е създадена необходимата организация за поддържане и почистване на града при зимни условия.

От там допълват, че се е провело заседание на оперативния щаб за координация на дейностите по зимно поддържане на улици и булеварди, трасета на масовия градски транспорт в София.

На заседанието са присъствали заместник кметовете на София Мария Бояджийска и Любомир Христов, представители на „Пътна полиция" към СДВР, на „Център за градска мобилност", Столичен инспекторат и фирмите, ангажирани с почистването на града.

Фирмите-оператори са докладвали готовността си за техническо обезпечаване за обработка на столичните улици и булеварди при зимни условия. Към настоящия момент 80% от минимално изискваната техниката е в готовност. Налични са около 20 000 тона смеси.

Създадена е необходимата организация за постоянно наблюдение на територията на столицата. Предвид на очакваните ниски температури се предвижда наблюдение от Столичен инспекторат и фирмите на опасните и стръмни участъци, мостовете, надлезите и подлезите в града. При необходимост фирмите имат готовност да извършват обработка на тези участъци, допълват от СО.

Специално е била разгледана и обсъдена организацията на работа при прохода Владая, при „Околовръстен път", районите Витоша и Панчарево, както и всички входно-изходни артерии на града.

Столичната община е изискала от фирмите засилено събиране на шумата с цел предотвратяване на запушване на шахти и оттоци на дъждовната канализация. Столичен инспекторат ще извърши проверка на проводимостта на оттоците.

През следващата седмица комисията, назначена със заповед на кмета на София, продължава проверките на фирмите.

Междувременно от АПИ съобщиха, че проходът Троян - Кърнаре ще бъде затворен за движение на всички товарни автомобили след 16 ч. Мярката се налага поради рязко влошаване на метерологичната обстановка.

Всички останали МПС трябва да се движат с повишено внимание и скорост съобразена с условията на пътя