Около 60 % са средните загуби на вода в страната ни, като в различните региони те се движат между 28 и 82 на сто. Основните причини за тези загуби са остарялата ВиК мрежа и липсата на инвестиции с години.

Тези данни представи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на национална конференция „Предизвикателство при изпълнението на проекти по Оперативна програма „Околна среда" и Програма за развитие на селските райони".

В началото на втория си мандат като регионален министър Павлова си пожела реформата във водния сектор да бъде свързвана с нещо позитивно и да успее да приключи до 2016 година.

Нека в 21 век да не бъдем държава в много области с режим на водата и труден достъп до питейна вода", си пожела още Павлова. Въпреки това обаче днес състоянието на сектора, по думите й, не е добро.

Заедно с министър Лиляна Павлова да поговори пред представители на водния сектор дойде и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя обърна поглед към ОП „Околна среда" 2007-2013 г., както и към целите, които страната ни си поставя за оперативната програма през новия програмен период.

Основната задача на старата оперативна програма „Околна среда" (ОПОС) е да подобри живота на гражданите на България. „Оперативна програма „ Околна среда" преживя не малко турболенции през последната година. В един дълъг период от време бе спряно възстановяването на средства към бенефициентите по програмата от страна на държавата", припомни министър Василева и отсече, че това несъмнено се е отразило на бизнеса.

Само в сектор „Води" през последната година държавата е задлъжняла на бизнеса в размер на 800 млн. лева, посочи още екоминистърът. Сега обаче, по думите й, е започнала усилена работа по приключването на програма „Околна среда", като основна задача на правителството е да ускори темповете на работа и тя да приключи до 2015 година.

По отношение на водния сектор в програмата са включени 105 проекта на обща стойност 3 млрд. лева.

Акцент върху ефективността, реализацията на икономически изгодни проекти е друга цел пред кабинета „Борисов 2" и по-специално на министър Ивелина Василева. По отношение на новия програмен период екоминистърката посочи, че до края на тази седмица вариантът за новата ОПОС ще бъде изпратен за одобрение в ЕК. В нея са заделени близо 2,5 млрд. лева именно за сектора „Води".