Сълзотворен газ и сила използва полицията, за да разпръсне протестиращите в защита на парк в Истанбул, съобщават местни медии.

Няколко стотин човека, в това число и депутати, вече четвърти ден провеждат акция в защита на дърветата в парка сред застроения със сгради Таксим.

От своя страна градските власти искат тяхното изсичане като част от транспортната реконструкция в квартала и изграждането на нов търговски център.

Стотици хора се стичат към централните площади в Измир, Анкара и други турски градове в знак на солидарност към протеста в "Гези парк" в Таксим. Полицията от 18 часа насам продължава да обгазява протестиращите. Блокирани са всички пътища, водещи към Таксим, линейките не могат да стигнат до ранените, за чийто брой до момента се съобщава, че надхвърля 65 души само в Истанбул.

Протестът се разраства и в момента хората се организират чрез социалните мрежи и се опитват да пробият барикадите въпреки сълзотворния газ, палките и водните струи. Протестиращи се оплакват от 90% цензура в медиите, става ясно от съобщение в социалните медии.

В страничните улици на квартала има остри сблъсъци между полицейски части и маскирани млади хора. "Зелената съпротива" на спонтанно възникналото преди 4 дни движение "Окупирай Гези парк" се превръща в антиправителствен бунт.