Падналата в Грузия ракета е руско производство - Радуга КН-58, предаде РИА „Новости". Тя е тактическа антирадарна управляема ракета, с тегло от 670 кг. Ракетата е била оборудвана с капсула с 140 кг тротил. По стандартите на НАТО ракетата е клас AS 11 Kilter.

Грузинското министерство съобщи, че ракетата е пусната от руски самолет Су-24, навлязъл в грузинското въздушно пространство от Русия, с каквито грузинската армия не разполага.

Руският посланик в Грузия бе извикан вчера в грузинското външно министерство, където му бе била връчена официална протестна нота заради случая с ракетата, за която Тбилиси твърди, че изстреляна по грузинска територия от руски самолет.

Кремъл категорично отрече руски бомбардировач да е изстрелял ракета в Грузия. Отричаме категорично да сме замесени в тези събития по какъвто и да било начин, заяви за АФП говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Грузинските специалисти продължават да разследват обстоятелствата около инцидента с помощта на чуждестранни експерти.

Грузинският президент Михаил Саакашвили обвини Русия в опит за предизвикване на паника в страната и поиска от Москва официално обяснение за предполагаемия въздушен ракетен удар, предаде АФП.

"Нашите радари показаха, че става дума за руски изтребители", заяви грузинският министър на вътрешните работи Вано Мерабишвили. "Това не означава нищо за мен. Самолети Су летят в цял свят. Между другото те са на въоръжение и в Грузия", контрира обвиненията руският посланик Вячеслав Коваленко. Руският дипломат уточни, че грузинското външно министерство му е представило документални данни от радарите на грузинската противовъздушна отбрана (ПВО). Кремъл веднага опроверга съобщенията за въздушна атака в Кавказ. "Нашите ВВС от началото на седмицата не са извършвали никакви полети над Грузия", каза пред журналисти помощник-главнокомандващият руските ВВС полк. Александър Дробишевски.

От своя страна руски военни представители заявиха, че грузински изтребители са бомбардирали сепаратисткия регион Южна Осетия. Цителубани се намира и на няколко километра от град Гори, близо до границата с Южна Осетия, която заедно с Абхазия се радва на политическа и финансова подкрепа от Москва.

Допълнително масло в огъня наля президентът на непризнатата република Южна Осетия Едуард Кокойти, който обвини Грузия в нарушаване на въздушното пространство на неговата република и бомбардиране на южноосетинската територия. Едната бомба е паднала в горист планински район на републиката, а втората - близо до границата в зеленчукова нива. Кокойти дори призова Грузия да намали антируската риторика и опитите за провокации.