Стотици бежанци от Сирия напускат района, граничещ с Турция, спасявайки се от настъпващите правителствени войски. По улиците на граничното селище Хирбет ал Джуз са разположени танкове, а по покривите на къщите са заели позиции снайперисти, съобщава БиБиСи, позовавайки се на очевидци.

Районът е превърнат в своеобразен лагер на бежанци от Сирия, които търсят убежище от опитите на режима да потуши безпрецедентните протести срещу президента Башар ал Асад. По данни на опозицията 1 400 души са били убити, а 10 000 задържани от началото на размириците, обхванали страната преди повече от три месеца.

В района на Хирбет ал Джуз са се приютили хиляди души. Над 2 300 от тях обаче са го напуснали, за да избегнат атаките на армията, която вече е оградила голям брой лагери в сирийската част на границата. Фотограф на агенция Ройтерс, снимал региона от турска страна, свидетелства за голям брой военни, които заемат позиции на границата, явно с цел да възпрепятстват сирийците в напускането на страната към Турция.

Много сирийци обаче са предпочели да останат там възможно най-дълго време, въпреки евентуалната атака на военните. БиБиСи съобщава още, че турските сили също се мобилизират в района на границите със Сирия.

Припомняме, вчера страните от Европейския съюз решиха да разширят санкциите си срещу Сирия, добавяйки в списъка си четири компании, свързани с президента Башар Асад, и седем поддръжници на режима.

Досега наказателните мерки се изразяваха в замразяване на авоарите и забрана за достъп срещу 23-ма високопоставени сирийци, включително президента Асад.