Бившият директор на Държавен фонд „Земеделие" Асен Друмев е бил арестуван.

Това съобщи прокурор Божидар Джамбазов.

Той поясни, че арестът на бившия шеф на фонда е заради образувано ново дело срещу него, свързано със злоупотреби с пари от Европейския съюз.

Срещу Друмев са повдигнати две обвинения - за длъжностно присвояване и умишлена безстопанственост.

Той е бил арестуван тази сутрин с прокурорско постановление за 72 часа, уточни Джамбазов.

Друмев е привлечен като обвиняем от Софийската градска прокуратура във връзка с разследване по досъдебното производство за злоупотреби със средства по програма САПАРД, свързани с изпълнение на проект с бенефициент "Памексвин" ООД, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

От прокуратурата допълват, че повдигнатите обвинения са за престъпления извършени от Асен Друмев, в качеството му на длъжностно лице - изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие", за периода 2004-2007 г., вследствие на което са настъпили вреди в размер на 618 441,04 лв., представляващи изплатени средства по посочения проект, предоставени от Европейския съюз на българската държава и средства от държавния бюджет.

Припомняме, срещу Друмев се води и друго дело - за престъпление по служба.

Според обвинителния акт на 21 ноември 2005 г. в София в качеството си на директор на Държавен фонд "Земеделие" - Друмев е сключил неизгодна сделка - договор за наем на четириетажна сграда в Разград, като с това причинил на Фонда финансова вреда в размер на 83 321,37 лева с ДДС.

На 13 юни 2006 г. Друмев отново е сключил неизгодна сделка, като е подписал анекс към договор за наем на двуетажна сграда в Силистра.

В обвинението се посочва и трето престъпление от страна на Друмев.

Става въпрос за договор за наем на три етажа от административна сграда в Пловдив.

Общата стойност на нанесените от действията на Друмев финансови щети е 482 129,55 лева.

На 28 март прокуратурата повдигна нови обвинения срещу бившия шеф на фонда. Обвинението е за неправомерно сключени договори на обща стойност 48 895 750 лв.
По-голямата част е от субсидии от Европейския съюз, а 12 млн. от сумата са от Републиканския бюджет.