Неотдавна Apple обвиниха Proview, че са подвели съда да подпише договор, който поставя под въпрос кой е законният собственик на марката, съобщава бългаският технологичен портал kaldata.com

Но вече проблемът с марката iPad в Китай изглежда е решен.

Електронният гигант е уредил спора за правото на собственост над името на известните таблети за 60 милиона долара, според репортаж на Associated Press.

Споразумението успокои правната препирня, простряла се между два континента. Proview имат документирани безбройни съдебни процеси, в които се опитват да махнат епълските таблети от търговските витрини и да накарат Apple да спре да използва марката iPad върху продуктите си.

Proview също така поведе съдебен процес срещу Apple в САЩ през средата на февруари, твърдейки, че компанията е извършила измама, придобивайки марката iPad чрез великобританския филиал на IP Application Development през 2009-та. Ябълката беше обвинена, че действа „чрез репресия, измама и/или злонамереност", тъй като не е заявила, че желае да бъде евентуалния собственик на марката. Компанията отвърна на тези обвинения с думите, че е купила правата над името в десет различни страни и в крайна сметка получи анулиране на съдебния процес на базата на това.

Proview, обаче, твърди, че китайският филиал на компанията не разполага с властта да продава марката. Според сведенията, Proview се опитва да реши спора извън съда и двете компании са преговаряли за споразумение, като Apple предложили 16 милиона долара, но Proview искат доста повече.

От своя страна Apple обвини Proview за „заблуда" на китайските съдилища, подвеждайки ги да подпишат внимателно изфабрикувано съгласие през 2009-та, което повдига въпроси за законния собственик на марката в Китай.

Но докато Proview се бори срещу Apple, не е тайна, че се бори и да се задържи в бизнеса.