Според германския министър на здравеопазването Даниел Бар, пикът на епидемията от ешерихия коли постепенно отминава, но е твърде рано за по оптимистични твърдения относно нейния край.

Бар допълни, че се очакват нови случай на зараза, но важно е да се отбележи, че броят на инфекциите е спаднал значително. Германският национален институт Роберт Кох, отговарящ за контрола и превенцията на инфекции и зарази, съобщи за намаляване броя на нови случаи.

Припомняме, бактерията Е коли доведе до смъртта на 24 човека от заразени близо 2 400. В същото време, земеделският министър заяви, че производителите на плодове и зеленчуци ще бъдат изцяло компенсирани за понесените загуби, възлизащи на над 417 милиона евро.

Учените все още се опитват да открият истинския произход на новия вид вирус Междувременно специалисти от Световната здравна организация съобщиха, че ако произходът на инфекцията не бъде открит скоро, то той може никога да не бъде изяснен.

Основните симптоми на заразяване с бактерията са диария с кръв, тежки коремни спазми, гърчове и треска.

За ограничаване разпространението на заразата, здравните органи препоръчват измиване на плодовете и зеленчуци, както и беленето и сготвянето им преди консумация. За да се предотврати предаването на бактерията от човек на човек, здравните служби съветват често мине на ръцете.