Венецуелският президент Уго Чавес назначи генерал Хенри Рангел Силва за министър на отбраната. Назначението идва въпреки обвиненията на САЩ, че той участва в незаконна търговия с наркотици.

Чавес съобщи новината по време на открита литургия в Северозападна Венецуела, която беше излъчена по радиото и телевизията в страната. По същото време той назначи генерал Хосе Грегорио Перес Ескалона за командир на венецуелската авиация.

По думите на Чавес двамата новоназначени напълно отговарят на изискванията за тези длъжности. „Те са войници на народа, войници на родината, войници на републиката", подчерта той.

Чавес обеща на населението да направи всичко възможно да запази мира и стабилността в страната и се закани да спечели голяма победа на изборите на 7 октомври.

Венецуела има „дълга" граница с Колумбия, на места неохраняема, което позволява пренасянето на кокаин, по-голямата част, от който е предназначен за САЩ. През 2008 г. финансовото министерство на САЩ замрази активите на Рангел Силва, който по това време е директор на венецуелската разузнавателна служба. Вашингтон го обвини в незаконна търговия и подкрепа на колумбийски екстремисти, свързани с революционната организация ФАРК.