Журналисти „хвърлиха ръкавица" на МВР и следствието по случая „Белнейски".

В първите часове и дни след убийството на двете сестри умишлено са се замитали и прикривали следи, унищожавали са се улики.

Това е категоричното мнение на двете журналистки, Богдана Лазарова от Дарик радио и Стефка Венчева, гл. редактор на „Пазарджишка Марица".

В студиото на БиТиВи и двете потвърдиха абсолютно непрофесионалното поведение на полицията към района на местопрестъплението - не е било оградено, всеки е имал достъп, включително оператори, журналисти, всякакви външни лица, некадърно са събирани доказателствата.

По думите на Лазарова, „МВР с цялата си мощ е прикривало престъпление", а всъщност се е знаело какво се е случило и кой е виновен. Според нея и в момента се знае.

„Някой просто е насочвал обществото и държавната машина в грешна посока", заяви журналистката, като обаче изрази надежда най-накрая делото да започне да се разрешава.

Като аргумент за това тя посочи, че експертизата от Лондон е пристигнала, а също важно нещо според нея е и смяната на екипа в МВР, тъй като за две години и половина екипът на Румен Петков просто не е разследвал престъплението.
Така също и целият екип на пазарджишката полиция е сменен.

"Две години и половина се е знаело и сега се знае, нишката не е изгубена", бе уверена Богдана Лазарова.
Тя бе категорична, че МВР реално знае кой е убиецът на сестрите Белнейски:

„Това е едно обикновено убийство, защо тогава се прикрива - значи убиецът е човек, който не трябва да се показва".
По думите й абсолютно не са състоятелни твърденията от последните дни, че убийството е дело на луд.

В Лондон направиха нещо много просто - съпоставиха травмите по телата на двете момичета, видяха, че те са на едно и също ниво и от един и същи тип и дори определиха, че ги е блъснал джип, коментира още Лазарова.

„Вземете една камера и обиколете кафенетата в града - хората ще ви кажат - те ще посочат едно име дори. Как може цялата страна да го знае, а МВР да не го знае!", изрази учудването си журналистиката.

Ако това наистина не е извършителят (синът на бившия транспортен зам.-министър Георги Петърнейчев), нека бъде проверено и обявено ясно, призова още Лазарова.

На реплика на колежката си от Пазарджик, че това име само е в устата на хората, но официално полицията не е давала информация да работи по него, Лазарова попита кого тогава прикрива МВР с цялата си мощ?

Стефка Венчева обаче постави под съмнение и една такава версия.

„Това са слухове", посочи Венчева, като припомни, че по телата на двете сестри е намерена ДНК, т.е. не може да се изключи напълно версията и за изнасилване.

„Това не е битово убийство, не е обикновено убийство - няма мотив, не се знае в колко часа, колко хора са участвали, един ли е убиецът или са няколко души, къде е станало всичко, много неща не са ясни", каза Венчева и подчерта, че най-вече - не е ясно защо тези две момичета са мъртви.

И двете журналистки бяха обаче единни в мнението си - все още има шанс и в момента има такъв убийството да се разкрие.

Припомняме, вчера главният прокурор Велчев заяви, че е създаден щаб по разследването, ръководен от зам.-главния прокурор Ситнилски.
Велчев приветства също така и поредното удължаване срока на разследването.