Шведското министерство на външните работи извика руския посланик, за да даде обяснения за  изявленията на Кремъл по повод на възможността за влизане на Щвеция в НАТО, предаде Би Би Си.

Вчера Москва заплаши с ответни действия, ако Стокхолм се присъедини към алианса.

Присъединяването на Швеция към НАТО би имало военно-политически и външнополитически последствия, които биха предизвикали ответни стъпки от руска страна", заяви представителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от агенция „Новости".

„Продължаваме да разглеждаме неучастието на Швеция във военни блокове като важен фактор за сигурността в Северна Европа", допълни Захарова.

В отговор шведската министърка на външните работи Маргот Валстрьом заяви, че подобни заплахи от страна на руските власти са абсолютно неприемливи.

Ние сме суверенна държава и самостоятелно взимаме решенията за нашата политика в областта на сигурността." - каза още Валстрьом.

Съобщава се, че днес руският посланик Виктор Татаринцев се е срещнал със заместник-министъра на външните работи на Швеция, но не са огласени подробности за това кака са протекли разговорите.

Въпреки, че Швеция не е членка на НАТО, тя е в тясно сътрудничество с алианса.

Проучванията на общественото мнение показват, че идеята за  присъединяването на страната към НАТО печели все по-голяма подкрепа в шведското общество.