Обществените тоалетни са средище на наркомани и бездомници, алармира кандидатът за кмет на София от „Атака" Николай Пехливанов. Той сподели притесненията си за лошата градска среда и обяви, че заедно с екипа си от вчера са започнали подписка за качественото разрешаване на този проблем. Пехливанов заяви, че освен сборища на наркомани и източник на зарази, обществените тоалетни в София са и места за живеене.

„Имаме пример в София в 21 век, в центъра на европейската ни столица за градска тоалетна, която се ползва за живеене. Всички хора от района на „Пирогов" от години знаят, че в помещението се е настанило семейство с две деца, които вече са на ученическа възраст", алармира Пехливанов.

По време на пресконференция той разказа за семейството с две деца, баба и куче, които живеят в градска тоалетна близо до „Пирогов" и използват помещението като свой дом. Кандидатът за кмет в качеството си на народен представител съобщи, че е информирал всички отговорни институции по случая и е изпратил писма до тях.

По думите му обаче, общинската администрация, въпреки че се задействала, все пак не си свършила работата. Николай Пехливанов допълни,че тази сутрин входовете на помещението са бетонирани, но все още не е ясно какво се е случило с бездомното семейство.

„Общинската администрация многократно е алармирана за този проблем, но реакция не е имало до днес. Не мога да си обясня по никакъв начин как е възможно това да се случва у нас и нито една институция да не счита казуса за проблемен", коментира кандидатът за градоначалник на София.

По думи на живеещите в района преди седем години е направен опит на хората да бъде  намерено по-подходящо място за живеене. Така те са изведени с полиция, но след няколко дни са се върнали отново.

„Крайно време е тези хора да бъдат настанени на друго място, а тоалетната да се ремонтира и да се ползва по предназначение", апелират софиянци.

Николай Пехливанов допълни, че ще инициират подписка за достъпна градска среда и ще апелира за решаването на този изключително важен въпрос. Той посочи, че очаква отговор от страна на Агенцията за закрила на детето, както и от Столична община.

Пехливанов посочи, че на София са необходими 1 млн. лв., за да реши въпроса.

„Не можем да претендираме за европейска столица като имаме проблем с градската си среда и обществените тоалетни", категоричен е още той.

По думите на Пехливанов, в София те са между 50-60, като само 10 от тях се използват. Той посочи и че липсва официална статистика на общината, колко точно са градските тоалетни и къде са разположени. „Съществуващите в момента градски тоалетни трябва да бъдат ремонтирани, трябва да бъдат изградени и нови в зависимост от демографските особености на отделните райони", смята Николай Пехливанов.

Той допълни, че според него временните - химически тоалетни могат да бъдат използвани само при  големи събития, но не и да бъдат трайно решение на проблема.

Пехливанов уточни, че от 2006 година, когато обществената фирма „Хигиена" е в ликвидация, няма ясна стратегия за развитието и управлението на този вид дейност, което се отразява негативно на градската среда. Той даде пример с тоалетната в Борисовата градина, която е изградена след посещение на царя там. „Това е поредното доказателство, че проблемите се решават само инцидентно и след обществен или политически натиск", отбеляза още Пехливанов.