Международната проектна компания за реализацията на петролопровода „Бургас - Александруполис" е възможно  да бъде регистрирана до края на годината.

Това е станало ясно на срещата в Атина между българските, руските и гръцките акционери в бъдещата Международна проектна компания "Бургас - Александруполис" (МПК).

Постигнат бе значителен напредък в хода на преговорите по учредяването на МПК, съобщават от Министерството на регионалното размитие и благоустройството.

Срещата завърши с подписването на тристранен протокол между акционерите.
Документът ще бъде предоставен на юридическите съветници на трите страни и  ще залегне в договора за учредяването на МПК.

Акционерите от България, Русия и Гърция са приели Международната проектна компания да бъде регистрирана в Холандия, доставките на суров петрол да се осигуряват изцяло от Русия и интересите на миноритарните акционери - България и Гърция, да бъдат изцяло защитени.
Възможно е до края на годината МПК да бъде регистрирана.

Припомняме, петролопроводът "Бургас - Александруполис" ще е с дължина 280 км, от които 155 на българска територия.

Капацитетът  за транзит на суров петрол е 35 млн. тона петрол годишно с възможност да достигне 50 млн. тона годишно.
Собственик на петролопровода е МПК, която се учредява от участниците в проекта.

Акционери в МПК са България - с 24,5% чрез фирмите - "Булгаргаз Холдинг" и "Техноекспортстрой", Гърция с 24,5 % - чрез фирмите "Hellenic petroleum" и "Thraki" - общо 23,5 % и 1% за гръцката държава.

Мажоритарният акционер в МПК - Русия (51%) е представена от ООО "Трубопроводный Консорциум „Бургас - Александруполис".
В него участват ОАО "АК Транснефть", ОАО "Роснефть" и ОАО "Газпром нефть".