Охранителите в затворите и следствените арести излязоха на протест в навечерието на Нова година.

Студовете, които сковаха страната, не разколебаха недоволството на служителите, като рано днес цяла смяна от Централния софийски затвор излезе на протест в снега пред оградата на сданието.

Държавата отказва за спазва Закона за Министерството на правосъдието, по който сме служители, възмутен е Ивайло Григоров, председател на дружество към синдикатите на охранителите. Пред News.bg  той обясни, че постигнатото при предишния протест пред МП съгласие с ведомството не е дало резултат, тъй като поетите обещания не са изпълнени.

Стана ясно, че министерството е обещало в Бюджет 2015 да се заложи изравняване на социалните плащания на охранителите с тези на останалите служители на МВР. В целия сектор „сигурност" сме най-ниско платени, възмутен е Григоров.

Той увери, че ако исканията им не бъдат чути и изпълнени, служителите ще продължат с протестните акции далеч по-масово - на 10 януари и на 29-ти, когато е и професионалният им празник.

Запитан от News.bg дали от Министерство на правосъдието са потърсили контакт с недоволните служители от затворите, Григоров обясни, че Управителният съвет на синдикатите на охранителите се е срещнал с представители на ведомството.
От срещата се оказало, че проблемът се корени в Министерство на финансите - от там отказвали да отпуснат средства, дори съкратили бюджета за догодина с 10%.

Има тотален недостиг на кадри, условията са под минималните човешки условия за съществуване, подчертава Григоров с настояването за повече пари, които да решат поне част от тези проблеми.
Мисля, че финансовият министър трябва да потърси среща с нас, не ние с него, категоричен е синдикалистът.