„С преднамерена емоционална хладност и с езика на рациото”, с тази уговорка за изказа си лидерът на ДПС Лютви Местан започна брифинга си в НС по повод днешните скандали в пленарна зала.

Съзнавам безсилието на рациото пред историческите комплекси, пред историческите страхове и пред архетиповете, които днес избягаха, поясни той.

Като дискриминационни той тълкува приетите текстове - предизборната агитация да се води само на български език. Този текст, по думите му, противоречи на статута на България като член на ЕС.

Емоционален повик европейска България да се отърси от остатъците на възродителния процес - така той определи коментарите на депутатите от ДПС, след като тяхното предложение не мина.

Посочените мюсюлмани от Хюсеин Хафъзов, по думите му, са български граждани. Нури Адалъ, по думите на лидера на ДПС, е българският Нелсън Мандела. Ако не бяха тези личности, нямаше да се радваме на днешната си свобода да живеем в демократична България, смята още той.

Не разбирам тази истерия, подчерта Лютви Местан. Да се преосмисли това дискриминационно решение, настояват от партията. Днешният случай той смята, че е уникален шанс за някои партии бясно да се втурнат към гласовете в националистическата ниша.

ДПС е партия на компромиса, но не безпринципния, а в името на публичния интерес, правим разлика между компромиса и съглашението, заяви още Лютви Местан. Има теми, по които ДПС няма да прави компромиси, закани се той и обясни, че партията няма да прави компромис с правата и свободите на българските граждани.

Ще продължим нашите усилия този въпрос да намери своето решение и в българското законодателство, увери Местан. Ще продължим битката за свободата и правата на българските граждани, обеща лидерът на ДПС.

Той обясни, че няма да се разграничи от казаното от Хюсеин Хафъзов, както и че няма да се разграничи от посочените от него имена.

Компромис с този Изборен кодекс няма да правим, категорични са от ДПС и увериха, че ще полагат усилия, ако не в този, то в следващ или по-следващ парламент агитацията на чужд език да стане факт.

Стана ясно, че партията е отворена за частичен преференциален вот.