Кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев е издал заповед с наказанията на директора на зоопарка в Ловеч д-р Феодор Вацов и на работника, отговорен за бягството на ягуара Алонсо на 3 август. Това съобщи заместник-кметът Пламен Петков, цитиран от БТА.

Вацов е наказан със забележка, а служителят - с последно предупреждение за уволнение.

"Много мислехме дали да не го уволним дисциплинарно, но това е един от най-стриктните работници в зоопарка и затова му бе поверен сектора на хищниците. Съобразявайки се и с това, че е млад човек, решихме да му дадем още един шанс. Това е грешка, небрежност на човек, която може всеки да допусне", заяви Петков.

Работникът е преместен от сектор "Хищници" в сектор "Птици" по препоръка на комисия от МОСВ и РИОСВ - Плевен.

Изпълнява се и предписанието в правилата на зоопарка да се запише точка, според която при бягство на хищник, по преценка на ръководството и при невъзможност за справяне със ситуацията да се потърси съдействие на други зоопаркове или специалисти, които имат опит със залавяне на диви животни.

Разглеждат се и оферти за закупуване на далекобойна пушка за упояване и до две седмици зоопаркът ще бъде снабден с нея, става ясно от думите на Петков. Според него, по време на създалата се ситуация на 3 август са били налице три пушки за упояване. Те са с обсег на действие 30-40 метра, а новата ще бъде с обсег от 100 метра и ще струва между 3000 и 5000 лева.

Оградата на зоопарка се почиства от храсти и дървета от вътрешната и външната страна, каквато препоръка също беше отправена.

Предстои на 26 август кметът на общината Минчо Казанджиев да бъде изслушан от Общинския съвет за предприетите действия и разпоредената от него проверка по случая с убития ягуар.