Споразумението между Иран и световните сили за ядрената програма е на 95% съгласувано, но остават 5%, „където дяволът се крие", заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизия „Блумбърг".

Мисля, че се движим напред. Движим се в правилната посока. Може би 95% от споразумението, ако вземеш документа, който се договоря, е съгласувано. Но остават 5%, където дяволът се крие, два или три много трудни въпроса", каза Лавров.

Проблемите са трудни, имам предвид те са разрешими, но трудни от гледна точка на постигане на политическо решение, което да бъде компромисно за двете страни", добави той.

Ние, заедно с Китай, предложихме няколко формулировки, които могат да бъдат полезни. Те не са отхвърлени. Консултациите, преговорите ще продължат. Все още имаме няколко месеца пред крайната дата, 24 ноември. Изразявам внимателен оптимизъм, заключи той.

На 24 септември двете преговарящи страни се срещнаха в Ню Йорк да обсъдят програмата, но не постигнаха съгласие по спорните въпроси.

През ноември 2013 година двете страни постигнаха временно споразумение до юли 2014 година, когато трябваше да сключат трайно споразумение за мирната ядрена програма. В крайна сметка временното споразумение бе удължено до ноември 2014 година.