За пореден път Европейската комисия отправи тежки критики към съдебната система в България.

Говорителят на ЕК Марк Грей представи в Брюксел Междинния доклад относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, в който се анализират действията, предприети по отношение на препоръките, отправени от ЕК през юли миналата година.

От Еврокомисията отчитат предприетите от страната ни действия в областта на правосъдието и съдебната система, но за пореден път се отправят сериозни препоръки.

В тази насока Марк Грей отбеляза създаването на специализирания съд, който функционира от началото на година, както и на специализираната прокуратура; фактът, че Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е постигнала съществени резултати, а създадената скоро комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси вече е взела първите си решения.

Борисов обвини Станишев за лошия доклад на ЕК
Още...

Въпреки това в документа се подчертава, че е налице необходимост от по-засилени действия за изпълнение на препоръките на Еврокомисията, отправени в доклада през юли.

В прав текст Брюксел ни заявява, че е необходимо да се постигне по-нататъшно подобряване на следствената практика под формата на техники за разследване и събирането на доказателства с повече професионализъм при полицейските акции, по-кратки срокове на разследване и чрез постановяването на окончателни присъди.

За по-ефективна борба срещу организираната престъпност Комисията препоръча на България да предостави нужните средства на новите специализирани съд и прокуратура за дела, свързани с организираната престъпност, да определи техния мандат и да продължи реформата в полицията.

Необходими са по-нататъшни усилия за подобряване на професионалната практика, така че реформата да води до резултат под формата на по-голям брой повдигнати обвинения, които отговарят на високи професионални стандарти, както и повече окончателни съдебни решения по дела за организирана престъпност.

От Еврокомисията все още се съмняват и в прозрачността на даренията за МВР.

Станишев към Борисов:
Европа не можеш да излъжеш
Още...

ЕК е на мнение, че въпреки, че възможността за дарения в полза на полицията е била ограничена, като се приемат само дарения от публични органи и държавни предприятия и тези дарения се вписват в регистър, тази практика все още поражда въпроси.

За усъвършенстване на управлението, отчетността и ефикасността на съдебната система Комисията препоръча на България да предприеме по-нататъшни стъпки за реформиране й из основи, по-специално чрез изготвянето и прилагането на предложения за реформа на Висшия съдебен съвет и прокуратурата.

Продължава евронатискът за строг закон за отнемане на имущество от престъпна дейност. Препоръката е, че обсъжданият в момента от парламента текст трябва да има възможно най-широко приложно поле и арсенал от мерки и да се опира на силни институции, за да има действителен възпиращ ефект за организираната престъпност и корупцията по високите етажи.

В доклада се отбелязва още, че все още не е предприет подробен анализ на пропуските в съдебната и следствената практика във важни дела, свързани с организирана престъпност и корупция и се подчертава, че взетите до този момент решения и постановените наказания по случаи, свързани корупция по високите етажи, измами и организирана престъпност, които се разследват или които са на съдебна инстанция, все още не са довели до убедителните резултати.

 

ДПС поискаха оставката на Цветанов заради евродоклада
Още...

В тази връзка от ЕК изтъкват големия брой оправдателни присъди на представители по висшите етажи на властта. През 2011 г. в шест дела, свързани с корупция и служебна злоупотреба, съдът оправда шест магистрати, отбелязват от Брюксел.

От ЕК не виждат и промените, които се очакваха от прилагането на изменения Закон за съдебната власт, целящ прилагането на прозрачни и обективни процедури за назначаване, повишаване в длъжност и атестиране в съдебната система, както и отдаване на приоритет на съблюдаването на етичните норми.

Необходимо е да се реформира процесът за избор на Висшия съдебен съвет, за да се постигане по-голяма прозрачност и съблюдаване на етичните норми, както и като важна стъпка към основна реформа на съдебната система, убедени са от ЕК. От там припомнят, че през последните месеци доверието във Висшия съдебен съвет като институция бе поставено под въпрос.

ГЕРБ откри положителното в доклада на ЕК

Още...

Относно реформата в съдебната система в доклада се отбелязва, че от миналото лято до момента редица назначения на висши магистрати (сред които и това на шефката на СГС, б.р.), осъществени от Висшия съдебен съвет и парламента, са повдигнали множество въпроси по отношение на тяхната обективност, прозрачност и състоятелността на оценката на достойнствата и етичното поведение на кандидатите.

Изразени са опасения и по отношение на процедурите за атестиране. В бъдеще при атестирането и повишаването в длъжност е необходимо да се демонстрира способността на системата да отразява правилно разликите в професионалните постижения и да отчита в пълна степен спазването на етичните норми, препоръчват в от ЕК, отбелязвайки, че резултатите от борбата с корупцията в съдебната система са нееднозначни.

Въпреки някои примери за добра практика, все още постановените от съда присъди не се публикуват систематично, а стандартите за публикуване не са уеднаквени, е друг отчетен пропуск на съдебната ни система.

Брюксел приравни ГЕРБ с Тройната коалиция, смятат сините
още..

Все още предстои създаването на единна информационна система между прокуратурата, полицията и другите административни органи, е записано още в документа.

За по-ефективна борба с корупцията по високите етажи Комисията препоръчва на България да създаде мрежа от специализирани прокурори, да приеме дейни стратегии за разследване и да постигне резултати в налагането на санкции за конфликт на интереси.

От последния доклад на Комисията не е отбелязано конкретно развитие по отношение на системата за контрол на декларациите за имущество на висши държавни служители с цел установяване и преследване на случаи на необяснимо забогатяване, констатира Брюксел.

ЕК ни препоръчва в новия Наказателен кодекс да се отразят неотдавнашните препоръки за запълване на законодателните празнини в областта на защитата от корупция в съответствие с Конвенцията на ООН срещу корупцията (UNCAC).

Междувременно от Европейската комисия обявиха, че 478 българи са назначени на работа в Комисията.
Странно защо - на фона на тази внушителна цифра - днешният брифинг на Марк Грей за евродоклада бе със симултантен превод на всички останали езици в ЕС, само не и на български!