Академичното ръководство на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" се разграничава от, както посочват от там - продължаващите манипулации по повод разразилия се дебат в публичното пространство за връчването на почетното звание „доктор хонорис кауза" на Христо Стоичков.

Връченото звание е почетно и то по никакъв начин не предполага поставянето на титлата „доктор" пред името на Христо Стоичков, се казва в официално становище на академичното ръководство на Висшето учебно заведение, съобщи радио Пловдив.

С него той не става член на Академичния състав на висшето училище, не получава преподавателски или друг образователен ценз, нито облаги от каквото и да е естество.
Почетното звание „доктор хонорис кауза" в буквален превод означава „доктор по причина уважение". Точно това го прави различно от звания като „професор" или „доктор на науките", чиито носители имат правото да се титулуват като такива в академичните среди, уточняват от ръководството на ПУ, цитирани от радио Пловдив.

От там допълват, че решението на ПУ „Паисий Хилендарски" да удостои Христо Стоичков не е нито емоционално, нито свързано с търсене на евтини индулгенции от властта. В продължение на всички тези години с името си, опита и контактите, които има, Стоичков е подпомагал както развитието на спорта в Пловдив, така и спортната кариера и физическото възпитание на нашите студенти - футболният отбор на университета е носител на златни медали в Държавното първенство през последните няколко години.

Благодарение на неговото съдействие през октомври започна и строежът на Спортния комплекс, което в години на икономическа и финансова криза е огромно придобивка не само за Пловдивския университет, но и за града, изтъкват още подписалите становището на ВУЗ-а.

В заключение изтъкват, че това е само малка част от приноса на Христо Стоичков към българския спорт и развитието на младите хора в българските университети, за което академичното ръковоство е решило да го удостои с почетното звание.