Малко преди 14.00 видимостта на Летище София се е подобрила и то вече е отворено за кацащи полети, съобщиха от транспортното министерство.

Към ведомството е транспорта работи специална комисия, която следи затруднената обстановка на Летище София, причинена от падналата гъста мъгла и което предизвика отмяната на 21 полета.

От 19.10 часа на 21 ноември до 13.58 часа днес видимостта на Летище "София" е била под минимума за кацане при категория ІІ.

Хоризонталната видимост е била 150 - 200 метра, а допустимият минимум за кацане при категория ІІ е над 350 метра.

При подобряване на видимостта над 350 метра въздухоплавателните средства, които са оборудвани с апаратура за тази категория, ще могат да извършват кацания.
Според метеорологичната прогноза през следващите 2 дни вероятността за промяна на метеорологичната обстановка е малка.

Сертификатът за експлоатационна годност на системата за инструментално кацане (ИЛС) на Летище София е за категория ІІ, след направени наземни и летателни изпитания, още през месец септември 2007 г.

Разпоредено е на летищата в Пловдив, Варна и Бургас да бъде създадена пълна организация за приемане на трафика според възможностите им, както и да се обърнат към авиокомпаниите за предоставянето на своевременна информация.

Летище София призовава авиокомпаниите да му предоставят своевременно информация при промяна на полетите за да може да информира своевременно пътниците и посрещачите.

Решенията за отмяна на полети или ползване на резервните летища се взимат от авиокомпаниите.