"Искаме да интегрираме нашите мрежи, да интегрираме нашите оператори, да има повече прозрачност в договарянето на доставките на енергийни ресурси", заяви президентът Росен Плевнелиев по времето на съвместен брифинг в Брюксел с председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер.

"Това, което много ми харесва е, че ЕС посочи, че една държава трябва да има минимум 3 независими доставчика. Когато достигнем независими източници, ще имаме и пазарни цени. Това е начинът енергията да не бъде оръжие", каза Плевнелиев.

Той е убеден, че съвместните усилия с европейските страни ще променят нашия регион. "Европейският енергиен съюз ще промени изцяло Югоизточна Европа, обещавам ви го. Убеден съм, че тази идея ще има своята много сериозна реализация", увери държавният ни глава България.

Той припомни горчивия опит на страната ни. След като през 2009 г. бяхме оставени на студено през зимата, България успя да направи така, че газовата връзка с Гърция да бъде двупосочна. Това е гаранция, че имаме доставка и от Гърция, ако стане тежко, разширихме и газохранилището (Чирен).
Още по-важно е, по думите му, да заработи енергийният съюз.

Плевнелиев е поздравил председателя на ЕК за обявената вчера стратегия за обособяването на европейски енергиен съюз. "България е голям поддръжник и сме готови с първи проекти и идеи", добави държавния глава.

Механизмът за наблюдение на страната ни може да бъде вдигнат през 2019 година. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на брифинга.

Председателят на ЕК поздрави с "Добре дошъл!" на български език държавния глава след което с усмивка заяви, че това е всичко, което знае на български, но ще научи повече заради предстоящото си в следващите месеци посещение у нас. В началото на изказването си Плевнелиев заговори на английски, но веднага след това премина на български език.

Двамата са разговаряли за регионални въпроси, както и за готовността на България да участва в инвестиционния план на Еврокомисията. Юнкер изрази очакването нашата страна да направи необходимото, за да получи възможно най-голяма полза от този план.

Президентът заяви, че е уверил своя събеседник, че се справяме достойно по отношение на Шенген, по механизма за сътрудничеснво и проверка имаме ясен план за действие. "Убедени сме, че към края на текущата година България ще се придвижи много напред", заяви президентът.

Юнкер и Плевнелиев са обсъдили ситуацията на Западните Балкани, украинската криза и нашето общо желание за мир и развитие, посочи държавният глава.