Числеността на българската армия ще бъде намалена, но съкращението няма да е в "драстични размери", каквито се цитират в медиите.

Това успокои министърът на отбраната Аню Ангелов на пресконференция по повод една година от мандата на правителството.

Промяната на числеността ще е резултат от нови или укрепени вече съществуващи отбранителни способности, заяви министърът, като по думите му по предварителен  разчет на работните групи намалението на числеността може да бъде между 3 000 и 5 000 щатни длъжности от сега съществуващия щат на Българската армия. 

Предстои реорганизация  на бойните подразделения на Сухопътни войски, в това число окрупняване с цел по-голяма комплексност,   компактност, самостоятелно осигуряване и възможности за самостоятелен бюджет през 2012 г. на съединенията. 
За тази цел  ще бъде намален броят на бригадите в Сухопътни войски с една бригада и ще бъдат създадени нови структури - връщаме се в известна степен към полковата организация по отношение на силите за бойно осигуряване и поддръжка на армията.

Във Военноморските сили ще се лишим от един род сили - ще свалим от въоръжение единствената подводница, която имаме и ще свалим от въоръжение някои кораби с изтекъл ресурс, заяви още министър Ангелов.

П повод ВВС ще се търси по-голямата компактност на  наземната противовъздушна  отбрана.
Ще предислоцираме едно подразделение от зенитно-ракетни войски в район, близък до АЕЦ „Козлодуй". 
Ще свалим от въоръжение стари типове ракетни комплекси с 42-годишна давност и през следващите 3-4 години ще възстановим процеса на модернизация във ВВС, увери още министърът.

Аню Ангелов отбеляза също така, че се очертава възможността за съществено реорганизиране на командната структура на Българската армия, така че да може с една и съща структура да се изпълняват задачи както в мирно време, така и в условия на кризи и във време на война.

Това ще наложи промяна в наименованията на някои оперативни звена за управление, смяна на подчинеността на отделни оперативни звена и лишаване от някои оперативни звена, създадени през 2009 г., за които се счита, че не  са удачни и достатъчно ефективни, за да продължат да съществуват.
Като пример Ангелов посочи, че Щабът по осигуряване и поддръжка ще отпадне.