По мое време няма нито един служител, назначен след обаждане или ходатайство от която и да е партия. Това заяви с категоричност шефът на Агенция „Митници" Ваньо Танов пред БНР.

Припомняме, след акцията на ДАНС на ГКПП-Лесово бяха задържани 40 митничари. Срещу седем от тях има повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за вземане на подкупи.

Танов увери, че нито един от тези служители не е назначен от него и нито един от тях не се е явявал на тест. По думите му те са назначавани в различен период от време. Ваньо Танов обясни, че случващото се на Лесово го има и на други пунктове. Самият той е разбрал за акцията в деня на провеждането й.

Шефът на Агенция „Митници" сподели, че е получавал сигнали не само за ГКПП-Лесово и е имал срещи с вътрешния министър Йордан Бакалов, както и с председателя на ДАНС Владимир Писанчев, за да търси съдействие. Имало е срещи и на по-ниско ниво. По време на тези срещи Танов е обяснил каква е обстановката по границите, която от гледна точка на корупционно поведение не е добра. Той е представил всички пунктове, за които смята, че корупционните практики са на високо ниво. Поискал е и на четирите пункта да има по двама служители на МВР, докато се намери решение.

По мнението на Ваньо Танов тази престъпност е много тежка за доказване, тъй като е трудно да хванеш другата страна - шофьора, който дава подкуп.

Митницата сама по себе си не може да се справи с тази практика, призна шефът й. Той е получил обещание от МВР и ДАНС да работят по сигналите, с които разполагат.
„Абсолютно сигурен съм, че моите заместници не покровителстват никого. Мога да гарантирам, че на ниво ръководство на Агенция „Митници" няма такова нещо. С делата си хората могат да показват какво са и какво не са", категоричен е Ваньо Танов.

Той отчете, че когато е оглавил „Митниците" - в продължение на три години агенцията е имала ръст между 8 и 11 % на приходите. Той е подменил двама от шефовете на митниците - във Варна и на югозападната митница. „За мен зависи от хората по места и дали имат волята, енергията и желанието да се дистанцират от политическия натиск, който се упражнява", коментира още Ваньо Танов.

Той обясни, че в последната година няма нито един проведен конкурс в системата на митниците и това отново я е замърсило и върнало обратно. Той е категоричен, че в митниците трябва да се върне конкурсното начало за назначаване на работа.