Екзекутираха Саддам, съобщиха водещи арабски медии.
"Ал Арабия" дори отбеляза, че Саддам е бил екзекутиран в петък вечерта, но "Ал Джазира" съобщава - потвърдено официално, че присъдата е била изпълнена около 6 часа местно време (5 часа българско).

Иракският премиер Нури ал Малики е подписал смъртната присъда на Саддам, посочва АП.

Медията уточнява, че все още не се знае къде точно е бил обесен диктаторът.
Няколко часа след екзекуцията националната иракска телевизия, която е заснела 25-минутната процедура, разпространи кадри, показващи последните минути на Саддам.

Първоначално се твърдеше, че природеният брат на диктатора Барзан ат Тикрити и Ауад Хамед ал Бандар също са били екзекутирани, но по-късно стана ясно, че само Саддам е обесен, съобщава "Ал Арабия".
Един от адвокатите на сваления диктатор също потвърди, че присъдата е била изпълнена.

Специална група от имам, парламентаристи, представители на местната власт и близки на жертвите са присъствали на изпълнението на присъдата.
Съветникът към президентството по въпросите на националната сигурност Муафак ар Рубайе, който е присъствал на изпълнението на присъдата, заяви, че Саддам е бил „много, много съкрушен".

Екзекуцията на Саддам Хюсеин е трагедия и наказанието му не е справедливо.
Ватиканът

Припомняме, Саддам бе признат за виновни на 5 ноември, че през 1982 г. са разпоредили клането и избиването на 148 шиити в Дуджаил.

Новината за екзекуцията предизвика масови празненства в шиитските квартали на Багдад

Подкрепяната от САЩ иракска телевизия „Ал Хура" съобщи, че Саддам Хюсеин е бил екзекутиран чрез обесване малко преди 6 часа местно време.
„Ройтерс" предава, че екип на националната телевизия е заснел екзекуцията на бившия президент.

Екзекуцията на Саддам Хюсеин е изключително важно събитие за изграждането на иракската демокрация.
Джордж Буш

Саддам Хюсеин можеше най-късно да бъде екзекутиран в събота сутринта, коментира АФП. Според иракския наказателен кодекс смъртни присъди не се изпълняват по време на големи религиозни празници, какъвто е течащия в момента хадж в Мека.

Представители на адвокатите на Саддам са били извикани в петък вечерта от американските власти за да получат личните му вещи.
Си Ен Ен съобщи, че дъщерята на бившия диктатор е поискала той да бъде погребан в Йемен.

Подготовката за екзекуцията на Саддам Хюсеин снощи e била ускорена, отбелязва АП.

Брюксел:
Това е варварско деяние, което ще превърне Саддам в мъченик.
Еврокомисията

Пожелал анонимност съветник на иракския премиер Нури ал Малики заяви, че всичко около предстоящата екзекуция е било договорено между американските и иракските власти, а Саддам е бил предаден в ръцете на местните власти малко преди изпълнението на присъдата. Дотогава, припомняме, той бе под амеританска юрисдикция.

Междувременно в петък защитата на Саддам поиска от Окръжния съд във Вашингтон да спре изпълнението на смъртната присъда, но искането беше отхвърлено.

Американските военни части в Ирак бяха поставени в повишена бойна готовност заради опасността от избухване на безредици след екзекуцията на Саддам Хюсеин, съобщи АП, като се позовава на говорител на Пентагона.

Американските части изцяло се съобразяват със социалните измерения на обстановката в Ирак и с опасността от избухване на безредици,
ако присъдата на Саддам Хюсеин бъде изпълнена, подчертал говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Брайън Уитмън.

Вчерашните спекулации около екзекуцията на Саддам Хюсеин се появявиха на фона на призивите, смъртната присъда да не бъде изпълнявана.
Против смъртното наказание за пореден път се обявиха Европейският съюз, Ватикана и върховният комисар на ООН за човешките права. Самият Саддам вчера се е простил с двама от своите полубратя, които го посетили в килията му. Той изглеждал в добро настроение и казал, че е готов да умре като мъченик.

Опитите да бъде спасен животът на Саддам продължиха до вчера, когато адвокатите му излязоха с призив към международната общност да не допусне той да бъде предаден на властите, тъй като е военнопленник.

Либия обяви 3-дневен национален траур заради екзекуцията на Хюсеин. Според властите Саддам е бил жертва и мъченик.

Зиад ал Хасауне, говорител на екипа от защитници, изтъкна, че "Саддам и сподвижниците му са военнопленници. Според международното право и международните конвенции за човешките права и познатата практика съгласно всички конвенции отношението към тях трябва да е различно.

Много опасен прецедент в международното право е да изправиш на съд някого, когото си признал за военнопленник и да го осъдиш на смърт. Това е нарушение на законите на собствената ти държава и на общоприетите практики в подобна ситуация.

Базираната в САЩ международна правозащитна организация "Хюмън райтс уоч" осъди екзекутирането на бившия иракски президент.

В навечерието на екзекуцията, руски парламентаристи предупредиха, че тя може да предизвика неподозирана и неочаквана ескалация на напрежението.

От Белия дом заявиха, че президентът Джордж Буш няма да прави изявления, а президентската администрация ще разпространи комюнике.

Саддам Хюсеин плати за престъпленията си, заяви британският министър на външните работи Маргарет Бекет.

От своя страна френското външно министерство призова иракчаните да гледат напред и да работят за просперитета и единството на страната си.

Американският президент Джордж Буш отбеляза вчера, че екзекуцията на Саддам няма да сложи край на насилието в Ирак, но е важен жалон по пътя му към демокрацията.

Смъртната присъда срещу бившия иракски диктатор вдъхнови индийски скулптор, който пресъздаде лика на Саддам върху пясък.

Необичайната скулптура се издига на обления в слънце плаж в Пури в източния щат Ориса. Озаглавена е "Съдбата на Саддам", а неин автор е прочутият и в чужбина скулптор Сударшан Патнаик, който създава пясъчни творби, вдъхновени от актуални събития.

Макар и раздвоени в мнението си за справедливостта на смъртната присъда срещу сваления иракски лидер, туристите са единодушни в оценката си, че ликът му, пресъздаден от пясък, е интересен и оригинален.

Неотдавна Патнаик бе включен в индийската книга на рекордите "Лимка" за изработването на пясъчна фигура на Дядо Коледа, висока над 30 метра.