Специалният брониран влак, който се използва от лидера на КНДР Ким Чен Ир, пристигна тази сутрин в китайския пограничен град Дандун.

Влаковата композиция от 17 вагона се е насочила към пристанищния град Далян, Североизточен Китай, според информация на Йонхап.

Вероятно става въпрос за посещение на севернокорейския лидер в Китай, което може и да е във връзка с усилията на международната общност да върне Северна Корея на масата на преговорите за ядрената й програма.

За посещението на Ким Чен Ир няма обаче официално никакви потвърждения.

При пристигането на влака в Дандун 200 полицаи са отцепили района около гарата и за повече от час е било затворено минаващо на близо шосе.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ир изключително рядко през цялата си кариера прави посещения в чужбина.

Особено в последните няколко години, когато започнаха да се появяват много слухове за влошеното му здравословно състояние, почти като събитие се възприема всяка една публична поява на Ким Чен Ир.

Има и друга възможност - посещението на комунистическия лидер да е свързано с напрежението между двете Кореи след инцидента с потопения военен кораб в Жълто море и арестуваните в Южна Корея шпиони. Китай често влиза в ролата на посредник в разговорите между двете държави.

Трета версия за пътуването на Ким Чен Ир е, че той търси финансова помощ за страната си.