Кубинският лидер Фидел Кастро е в тежко състояние след три неуспешни операции и наличието на чревна инфекция, пише испанският вестник "Eл Паис".

Изданието се позовава на информация от два медицински източника в мадридската болницата, където работи хирургът Жозе Луиз Гарсия Сабридо, посетил Фидел Кастро през декември.

Според тях Кастро е развил инфекциозен перитонит и състоянието му е "много сериозно".

От АП коментират, че кубинските власти предоставят твърде малко информация за състоянието на Кастро, след като през юли миналата година той се оттегли от поста и предаде властта на брат си – министърът на отбраната Раул Кастро.

Информацията на "Ел Паис", която все още не е потвърдена от друг източник, е едно от малките подробни описания за състоянието на Кастро.

Според източниците на изданието до това състояние на кубинския лидер се стигнало след инфекция на дебелото черво, поне три неуспешни операции и редица усложнения.

Според източниците преди лятото Фидел пострадал от тежка инфекция на образувания (дивертикули) в дебелото черво. Те може да се инфектират и да прокървят, като причинят кръвоизливи, подобно на апандисит.

Според бразилската журналистка Клаудия Фуриати, автор на биография на Кастро той веднъж вече е страдал от подобна инфекция преди 20 години, пише вестникът.

Причината за операцията на Кастро през лятото е масивен кръвоизлив, като впоследствие състоянието му се влошава и той развива перитонит. При първата операция е отстранена част от дебелото черво. Последваща инфекция обаче принуждава лекарите отново да оперират пациента, за да почистят мястото.

След втората намеса Кастро е поставен на изкуствена система за дефекация.

Въпреки това и впоследствие се появяват още усложнения и трета оперативна намеса, при която е поставена малка протеза при жлъчката.

През месец декември, когато испанският хирург Гарсия Сабридо пристига в Куба, лекарите се колебаят дали да подложат пациента на още една операция. В стомаха му имало рана, която причинявала значителна загуба на хранителни вещества. Кастро бил отслабнал и се нуждаел от интравенозно хранене.