САЩ отправиха критики към правителството на президента Хосни Мубарак и осъдиха проявите на насилие в столицата на Египет, предадоха осведомителните агенции.Ден след като американският президент оказа натиск върху Мубарак да подготви преход на властта в Египет говорителят на Белия дом Робърт Гибс заяви, че САЩ „са възмутени и осъждат насилието, което се случва в Египет".

Държавният секретар Хилари Клинтън поиска недвусмислено от египетските власти да накажат виновниците за насилието срещу демонстрантите. Привърженици на Хосни Мубарак хвърляха камъни и коктейли „Молотов" срещу демонстрантите.

При продължаващите от вчера сблъсъци са загинали най-малко 5-ма души, а други над 600 са били ранени. Лекари вече предупредиха, че очакват броя на пострадалите да започне да нараства.

В разговор с египетския вицепрезидент Хилари Клинтън недвусмислено намекнала, че процесът за предаване на властта трябва да започне незабавно, а не както възнамерява Мубарак от септември.

Ройтерс цитира председателя на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ адмирал Майк Мълън, който също призовава да бъде възстановено спокойствието в Египет. В телефонен разговор с египетския си колега Мълън изразил „доверие в способността на армията на Египет да гарантира сигурността на страната, както във вътрешен план, така и в района на Суецкия канал", заяви говорител на Мълън.

Според анализатори Белият дом обмисля как да реагира на изявлението на Мубарак, че ще остане на власт до изтичане на мандата му през септември. Един от признаците на решимостта на египетския режем, смятат анализаторите, е твърдото изявление на външното министерство в Кайро, че призивите от чужбина за демократичен преход са „отхвърлени и те целят да нажежат вътрешната обстановка в Египет".

„Това е изглежда провал на усилията на Обама и международната общност да помогнат в създаването на мирен преход от Мубарак към нов демократичен Египет", каза Робърт Дейнин от „мозъчния тръст" Съвет за външни отношения, предаде Ройтерс.