Руският президент Владимир Путин коментира масовите безредици и изстъпленията на радикално настроени националисти в Москва и Санкт-Петербург през изминалите дни по време на пряк дебат в телевизионен и радиоефир с руските граждани, пише РИА Новости.

Относно сблъсъците в Москва през изминалите дни Путин е категоричен, че всички прояви на екстремизъм, независимо от коя страна идват, трябва да се прекратят. Нашата общественост, в това число и либералната трябва да разбере, че трябва да има порядък, той трябва да се поддържа и държавата е затова.

В отговор на критиките по адрес на правоохранителните органи руският премиер каза, че ако порядъкът не се поддържа, ще се наложи иначе либералната интелигенция да си надене каските и да излезе на площада.

В отговор на многото писма на хора от неруски произход, които пишат, че се страхуват да излизат на улицата и да ходят на работа, Путин изтъкна, че правоохранителните органи изпълняват важна функция в борбата с екстремизма.
Той призова да не се обрисува всичко в черни краски. Нито кавказците, нито гражданите от славянска националност трябва да се страхуват да излизат на улицата, каза Путин.

Относно сблъсъците на междуетническа основа на фенове на фунтболни клубове руският премиер каза, че в зрелите общества бацилите на национализма се намират на клетъчно равнище.
По думите му не убийството на фен на „Спартак Москва" е провокирало изстъпленията, а това, че властта не е реагирала адекватно. Правоохранителните органи трябва да отчитат средствата за разпространение на информацията, от която се ползват радикалните елементи.

Относно делото срещу бившия шеф на ЮКОС Михаил Ходорковски Путин каза, че който лъже, трябва да лежи в зтвора. Вината на Ходорковски е доказана.

Путин изтъкна в отговорите си, че въпреки големия спад в Брутния вътрешен продукт през миналата година от 7,9 %, тази година в страната се наблюдава ръст от 3,8 %, което е повече от този в европейските страни и САЩ. Планира се през първата половина на 2012 година да бъде възстановено предкризисното равнище на икономиката.

Въпреки голямата суша, нанесла големи поражения на селското стопанство и на хората, които живеят в селата, безработицата в страната е била намалена, създадени са нови 1 200 000 работни места. Преломът вече се случва и тенденцията трябва да се съхрани, изтъкна руският премиер.

Путин заяви, че ще бъдат възстановени и доброволните пожарни отряди като в съветско време и за закупуване на противопожарна техника ще бъдат отделени 43 милиарда рубли. По нови технологии ще бъдат изградени и изгорелите домове. Той посочи, че ще се направи преструктуриране на въгледобивния отрасъл, където динамиката от последно време е положителна.

Руският премиер изтъкна обаче, че много социални въпроси остават нерешени и усилията трябва да се насочат натам.

По повод спечелването на домакинството на Световното първенство по футбол от Русия Путн каза, че трябва да се работи с хората (визирайки ФИФА), да се проявява уважение към тях и това да се прави тактично.

Към 15,30 часа москонвско време към руския премиер са били постъпили над 2 милиона въпроса.