Час, след като финансовият министър Петър Чобанов разказа за двучасовата си среща при президента Плевнелиев във връзка с актуализирания бюджет, държавният глава разпространи свое изявление.

То започва със съобщението, че по време на срещата си с Чобанов Плевнелиев го е запознал с някои от резервите, които има към приетия от Народното събрание закон и го е уверил, че ще се произнесе по промените възможно най-скоро.

От изявлението става ясен укорът на президента, че окончателният текст на закона за актуализацията е пристигнал едва днес в късния следобед на Дондуков 2.

Плевнелиев обещава да оповести позицията си до два дни.

Плевнелиев мислел за „някакъв тип вето” върху бюджета, разкри Чобанов
Още...

Държавният глава е подразнен и от тезите, лансирани в публичното пространство, че евентуално негово вето ще бъде причина семействата на децата с увреждания да не получат през този месец увеличение към помощите си, бизнесът да не получи дължимите му суми, че подобно вето би било „безпрецедентно“ или има „скрити политически цели“.

Президентът призовава да не се използват за политически противоборства проблемите на тази част от нашето общество, която е в най-тежко положение.

Миков няма да свиква извънредно НС при президентско вето
Още...

Не бива да се правят опити с нуждите на социално слабите българи да се оправдава поемането на 1 милиард лева нов дълг. Президентът вече многократно заяви своята подкрепа за всички мерки, които ще облекчат положението на социално слабите. Пример за възможните решения даде служебното правителство, което осигури за тези политики 41 млн. лева, без да се налага актуализация на бюджета, се казва в текста, разпространен от „Дондуков” 2.

С промените в бюджета са предвидени допълнителни 40 млн. лева за тези уязвими групи, които държавният глава също подкрепя. Важно е да се има предвид, че тези средства са 4% от предвидения нов дълг. Логично е да се постави въпросът за останалите 96%, за какво са те, задава въпрос президентът.

През последните дни многократно се спекулира с последствията от евентуално вето по отношение на средствата за децата с увреждания, подчертава Плевнелиев.
Той е убеден, че по никакъв начин получаването на допълнителните средства за семействата на децата с увреждания от 1 август не е свързано с евентуалното налагане на вето. Не е предвидено Законът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет да има обратно действие.
Тоест, обяснява той в изявлението си, дори и при незабавно обнародване, той няма как да породи своето действие от началото на месец август.

Става ясно, че въпреки че тези средства не бяха предвидени нито в първоначалния пакет стабилизационни и неотложни мерки, нито в приетите на първо четене изменение и допълнения, президентът изразява своята подкрепа за тях.

Държавният глава отправя критика и към изпълнителната власт, и към законодателя, обръщайки внимание, че напоследък става практика законите да се променят в последния момент, без обществено обсъждане и без да се спазват сроковете в Закона за нормативните актове.
Дава се пример със Закона за енергетиката, за устройство на територията, за ДАНС, а сега - Законът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет.

Прави се опит от управляващите отговорността за постигането или непостигането на целите на тези закони да бъде прехвърлена на президента, отбелязва Плевнелев.

В края на изявлението си държавният глава намеква, че ако наложи вето, нищо не пречи парламентът да се събере извънредно, нещо което по-рано днес парламентарният шеф Миков заяви, че няма да стори.