В отчайващо състояние били образците на отоманската архитектура, намиращи се в България, заключил турският вицепремиер Бекир Боздаг след посещението си в България според Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Плевнелиев гост на мюсюлмански празник в Пловдив
Още...

По време на визитата си Боздаг пропътувал в България близо 2000 км за три дена, пресмята агенцията. По време на своята обиколка той обърнал специално внимание на архитектурните паметници от отоманската ера, като подробно се запознал с правния статут върху собствеността им и изразил желанието на турската страна да се заеме с тяхното реставриране.

България е била под отоманско управление близо 500 г. до придобиването на своята независимост през XIX в., припомня с гордост агенцията. Боздаг казал, че се почувствал оскърбен и натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници. Особено бил огорчен от това, което видял в Пловдив, където историческа джамия е превърната в ресторант, а традиционна обществена баня (хамам) приютява музей на модерното изкуство. Боздаг бил повдигнал въпроса по време на разговора си с българския вицепремиер Зинаида Златанова.

"Опитваме се да придобием собствеността върху джамията посредством Турската агенция за сътрудничество и координация (TIKA). Засега няма споразумение. Но когато такова бъде постигнато, ще я отворим отново за богослужение", цитира думите на Боздаг анадолската агенция. След описание кои точно архитектурни паметници е посетил в Пловдивска област Боздаг, Анадолската агенция отново подчертава думите му: "Ние ще поискаме от България отоманските архитектурни паметници".

Припомняме, че посещението на Боздаг бе белязано от сериозен скандал по време на празничната вечеря-ифтар по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам в Пловдив. За разлика от турските им колеги, нито един български журналист не бе допуснат на вечерята. Освен вицепримиерът на Турция, на събитието присъства и българския президент Росен Плевнелиев, като не стана ясно кой е разпоредил забраната за представители на родните медии.

Плътно до Боздаг по време на голяма част от обиколката пък бяха лидерите на Народната партия "Свобода и достойнство" (НПСД), която е и сред основните играчи в десния Реформаторски блок, Касим Дал и Корман Исмаилов.

Реакция на срещата веднага имаше от страна на Атака и ВМРО. Хората на Волен Сидеров отправиха тежки критики към президента Плевнелиев и го заподозряха в държавна измяна, докато според войводите срещата в Пловдив е била "демонстрация на васални отношения, нарушение на конституцията и посегателство върху свободата на медиите".

Междувременно мюсюлманското вероизповедание е завело дело в Кърджалийския Окръжен съд за възстановяване на собствеността върху парцела, където в сградата на Медресето се помещава богатата експозиция на Регионалния исторически музей, съобщи БГНЕС.

Това е едно от близо 90-те дела с подобен характер, с които религиозната общност към момента претендира за вакъфските имоти в България.