Вашингтон обяви, че ще преразгледа помощта си за Палестина, ако групировките „Хамас” и „Фатах” излъчат общо правителство, съобщи източник от Държавния департамент, цитиран от „Ройтерс".

„Всяко палестинско правителство трябва скоропостижно да се отрече от насилието, да признае Израел, както и предишните споразумения и задължения между страните в конфликта”, стана ясно от думите му.

Източникът каза още, че ако новият кабинет стане факт, той ще бъде следен изкъсо за последователното придържане към вече постигнатите спогодби, от които може да зависи базираната на закона американска подкрепа.

Припомняме, че вчера в Газа дългогодишните противници „Хамас” и „Фатах” подписаха историческо мирно споразумение, което се отнася до ключови проблеми като президентските и парламентарните избори, освобождаването на политически затворници и възстановяването на Организацията за освобождение на Палестина.

Очаква се новото съвместно правителство да бъде готово най-късно до края на месец май и ако това се случи, продължаващият повече от седем години конфликт между тях ще остане в историята, създавайки нови предизвикателтва пред държавата Израел.