След като вчера депутатите гласуваха колко комисии официално ще има в 43-ото НС, днес се появи нов сценарий за разпределение на шефските места.

Сигурен е реформаторът генерал Атанас Атанасов, който „здраво ще държи юздите" на МВР министъра, поемайки контрола над вътрешната парламентарна комисия.

Друг сигурен председател е бившият заместник-образователен министър Милена Дамянова, която ще оглави образователната комисия. Нейна бе инициативата за задължителната предучилищна забавачка за 4-годишните, но стана ясно, че ГЕРБ отстъпват от тази си идея, заради липсата на достатъчна обществена подкрепа.

Регионалната комисия се дава на Реформаторския блок и най-вероятно ще отиде при Найден Зеленогорски.

В „БСП Лява България" до вчера поздравяваха социалиста Петър Кънев за шефското му място в икономическата комисия, която ще контролира и туризма. Днес обаче в кулоарите се завъртя информацията, че левицата ще се опита да вземе социалната комисия, като по-този начин ще работи с вицепремиера от АБВ Ивайло Калфин. Така председателското място на икономическата комисия остава празно, като на него вероятно ще застане герберът Делян Добрев.

Считаше се, че социалната комисия ще бъде дадена на Хасан Адемов от ДПС, който отговаряше за социалната политика на кабинета „Орешарски".

Третите по сила в парламента са заявили апетита си към комисията по вероизповедания, за където са приготвили Тунджер Кърджалиев.

За подкрепата си за кабинета „Борисов 2" от ПФ поискаха комисията по енергетика, която трябваше да отиде при Валери Симеонов.

При писането на правилника си депутатите решиха да бъде сформирана постоянна комисия за контрол върху ДКЕВР и именно на нея шеф най-вероятно ще стане лидерът на НФСБ. Така управляващата партия ще отстъпи на своя коалиционен партньор още една важна комисия - енергийната, за където се спряга името на Мартин Димитров.

Две дами от ГЕРБ ще се борят за председателското място на комисията по здравеопазване, а именно екс здравната министърка Десислава Атанасова и доктор Даниела Дариткова.

От БДЦ поискаха да поемат контрола върху еврофондовете и най-вероятно желанието им ще бъде сбъднато, като Светлин Танчев оглави председателското място в нея.

За „Атака" се подготвя комисията по жалбите на гражданите, но хората на Волен Сидеров са твърдо решени да бойкотират работата на комисиите в 43 НС и по всяка вероятност ще откажат тази чест.

Сред сигурните председатели на комисии е и герберът Данаил Кирилов, който ще поеме правната комисия.