Днес по обяд повече от 50 жители на село Осиково, община Гърмен, се събраха пред сградата на общинска администрация в Гърмен.

Заедно с кмета на селото те протестираха срещу предложението на областния управител Бисер Михайлов част от ромите в гърменския квартал „Кремиковци" да бъдат настанени в сградата на училището в селото.

Намерението все още не е официално потвърдено. Протестът им пред сградата на Общината съвпадна с провеждането на извънредно заседание на Общинския съвет. Единствената точка в него е обсъждане на възможности за решаване на жилищните и социални нужди на семействата от квартал "Кремиковци", които са останали без дом, и тези, на които предстои да бъдат съборени къщите. До окончателно решение обаче днес не се стигна.

Сред възможностите, които бяха коментирани още преди месец, са бившите училищни сгради в селата Скребатно, Дъбница и Осиково. Още тогава обаче кметът на Гърмен Минка Капитанова отхвърли тази възможност по две причини - общината няма средства за приспособяването на сградите за живеене и опасността от пренасяне на конфликта в друго населено място.

Осиково е едно от най-отдалечените планински села на община Гърмен, в което живеят около 580 човека. Основното училище беше закрито преди години поради липса на достатъчно деца и невъзможност да се поемат разходите за поддържането на сградата, Хората от Осиково се питат кой и откъде сега е успял да осигури средства за ремонт и настаняване на ромските семейства, останали без дом.

Днес, по време на изслушването си в парламентарната комисия вътрешният министър Румяна Бъчварова изрази недоволство от действията на кмета на Гърмен Минка Капитанова.