Папа Франциск отправи молитвата "Ангел Господен" и благослови многохилядната тълпа, която се събра на площад "Свети Петър" в Рим.

Това е второто официално появяване на Папата пред широката общественост, след като бе избран за глава на Римокатолическата църква в сряда, съобщава Би Би Си.

Преди това той отслужи своята първа неделна меса в малка и скромна енорийска църква във Ватикана.

Преди да влезе в църквата, която избра вместо базиликата "Свети Петър", Папа Франциск поздрави събралите се хора пред църквата, които го посрещнаха с викове "Франческо" (името му на италиански).

Анализатори коментират, че папата бързо е започнал да прокарва свой собствен стил на папство.

В края на неделната литургия той като енорийски свещеник чакаше пред църквата и поздравяваше хора, които си тръгваха, и призоваваше много от тях: "молете се за мен".

Малко след като отправи молитвата "Ангел Господен", Папа Франциск изпрати първото си съобщение в Twitter като Папа, в което написа: "Скъпи приятели, благодаря ви от сърце и ви моля да продължавате да се молите за мен. Папа Франциск."

Тонът на новия Папа е много различен от този на предшественика му. Неговият стил е пасторален, той поучава с анекдоти и говори с лекота без да има подготвена реч, в контраст с богословските слова, които си поготвяше Папа Бенедикт, коментират анализатори.

Междувременно стана ясно, че около 180 делегации от цял свят се очаква да пристигнат във вторник във Ватикана за интронизацията на Папа Франциск.
От Аржентина, родината на новия папа, ще дойде особено голяма делегация, ръководена от президентката на страната, Кристина Фернандес де Киршнер, съобщава catholic-news.bg.

И другите латиноамерикански страни ще изпратят високопоставени представители. От САЩ за Ватикана ще пътува вицепрезидентът Джо Байдън. В делегацията на Германия са включени бундесканцлерът Ангела Меркел, председателят на Бундестага Норберт Ламерт, премиерът Винфрид Кречман, вицеканцлерът Филип Рьослер и вътрешният министър Ханс-Петер Фридрих.

Много от кралските европейски семейства са заявили вече участието си в Св.Литургия на площада „Св.Петър" във вторник. От Великобритания се очаква престолонаследникът, принц Чарлз; от Испания - кралица София и престолонаследникът принц Фелипе. В нея ще участват също белгийският крал Алберт ІІ и кралица Паола, както и белгийският премиер Елио ди Рупо и министърът на отбраната Питер Де Крем и външният министър Дидие Рейндерс.

Още не е сигурно дали ще дойдат френският премиер Жан-Марк Еро, както и президентът Франсоа Оланд.
Светият Престол поддържа дипломатически отношения със 179 страни.