Tоплата вода към потребителите от централна градска част ще бъде спряна в периода 5 - 9 август, заради монтирането на нова турбина в ТЕЦ „София", съобщиха от „Топлофикация - София" ЕАД. Топла вода няма да има в района на:

ул. „202", надлез „Надежда", бул. „Скопие", ул. „Габрово", бул. „Константин Величков", бул. „Сливница", ул. „Опълченска", бул. „Ген.Тотлебен", бул. „Пенчо Славейков", бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", бул."Данаил Николаев", бул."Константин Стоилов", ул."Индустриална", ул."Заводска", както и в кварталите „Банишора", „Фондови жилища" и част от квартал „Света Троица" / до бул."Димитър Петков" и ул. „Майор Векилски".

Вероятно е на 5 август 2013г. да има временни смущения в подаването на топла вода за клиентите на компанията, поради технологичните превключвания, които трябва да бъдат извършени по топлопреносната мрежа, с цел прехвърлянето на възможно най-много потребители на топлинна енергия към другите работещи централи.
„Топлофикация София" ЕАД поднася извинения на засегнатите клиенти за създадените неудобства в този период и разчита на тяхното разбиране.

След близо година и половина усилена работа ще бъде монтирана изцяло нова, модерна турбина за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия в най-старата централа на столицата - ТЕЦ „София". Съоръжението е с инсталационна мощност за производство на 40 MW електрическа енергия и 80 MW топлинна енергия, като отговаря напълно на изискванията на Европейския съюз за високоефективно комбинирано производство.

Напомняме, че „Програмата с оздравителни мерки за подобряване на финансово- икономическото и технологично състояние на „Топлофикация София", предложена от ръководството на компанията в началото на 2011г. и одобрена от Столичен общински съвет, предвижда да бъдат предприети мерки за подобряване на финансовите, технико- икономическите и екологически показатели на производствената дейност в топлоизточниците.

Близо 35 години в тази насока не са предприемани сериозни стъпки, които да модернизират производството на топлинна и електрическа енергия. Новото съоръжение ще даде възможност да бъде повишена производителността на ТЕЦ „София" и намалена консумацията на природен газ.